Nika53

Nika53

Starszy Kucharz
[Przepisów: 66]

Książka Kucharska: Smaczne przetwory domowe

Przecier z czarnego bzu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepis z książki Artura Jabłońskiego Smaczne Przetwory Domowe

Przecier z czarnego bzu

Składniki:

Przecier z czarnego bzu

 

  • 1 kg owoców bzu czarnego,
  • 15 dag cukru.

Sposób przygotowania:

Przecier z czarnego bzu
Wybieramy owoce dojrzałe, które dokładnie oczysz- czamy, odrzucając owoce uszkodzone, po czym myje- my. Do rondla wlewamy szklankę wody, następnie umieszczamy w nim owoce, przykrywamy i zagotowu- jemy. Kiedy owoce będą już rozgotowane, przecieramy je przez sito, dosładzamy do smaku i rozlewamy do półlitrowych słoików. Wkładamy je następnie do kotła z podgrzaną wodą, wodę podgrzewamy do temperatury 85 stopni i pasteryzujemy przez 30 minut. Po wyjęciu i ostudzeniu, słoiki umieszczamy w spiżarni.