agula22

agula22

Kucharz
[Przepisów: 10]

Przecier z pomidorów

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Zdrowy przecier pomidorowy idealny do sporządzania różnego rodzaju sosów, drinków lub spożywania jako napoju

Przecier z pomidorów

Składniki:

Przecier z pomidorów

 

Sposób przygotowania:

Przecier z pomidorów
Pomidory umyć, pokroić w połówki, wykroić szypułki i gniazda nasienne. Następnie mielimy je w maszynce albo miksujemy blenderem. Do dużego garnka wrzucamy zmiksowane pomidory, wsypujemy łyżkę stołową soli (najlepiej kamiennej) oraz półtora łyżeczki czarnego pieprzu. Gotujemy wszystko na małym ogniu około 3 godzin tak aby nieco zredukować i zagęścić wywar. Gorący przecier wlewamy do słoików. Pasteryzujemy w 15-20 minut.

Tagi:

pomidory