pysiek

pysiek

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 122]

Przegrzebki-małże św.Jakuba z duszonymi porami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wykwintne a jednocześnie proste w przygotowaniu danie które może uświetnić niejeden uroczysty obiad lub kolację.

Przegrzebki-małże św.Jakuba z duszonymi porami

Składniki:

Przegrzebki-małże św.Jakuba z duszonymi porami

 

  • 6 przegrzebków
  • 5 łyżek masła
  • biała część pora
  • 150 ml słodkiej śmietanki
  • 50-70 ml wody
  • sól i peprz

Sposób przygotowania:

Przegrzebki-małże św.Jakuba z duszonymi porami
Przegrzebki umyć w zimnej bierzącej wodzie,osuszyć za pomocą ręczników papierowych. Pora rozkroić w zdłuż na pół i dokładnie umyć pod bierzącą wodą. Oczyszczonego pora kroimy w szersze paseczki,Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki masła i wrzucamy na nie posiekanego pora.Dusimy pod przykryciem około 10-15 min na średnim ogniumieszając co jakiś czas. Po tym czasie zalewamy pora śmietanką i wodą,solimy i pieprzymy.Dusimy jeszcze około 5 min mieszając regularnie. Na patelni rozgrzewamy pozostałe masło. Na dobrze rozgrzanej patelni układamy oczyszczone przegrzebki i smażymy je 1-1,5 min z każdej strony. Na koniec smażenia solimy i pieprzymy. Na talerzu układamy porcję uduszonych porów a na nie po 3 przegrzebki.Podajemy natychmiast po przygotowaniu. Smacznego.

Tagi:

pory