Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Przegrzebki zapiekane z serem Gruyere

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Prosty i ciekawy przepis na małże świętego Jakuba zapiekany w prostym sosie z dodatkiem mojego ulubionego sera Gruyere.

Przegrzebki zapiekane z serem Gruyere

Składniki:

Przegrzebki zapiekane z serem Gruyere

 

  • 12 przegrzebków
  • łyżka siekanej szalotki
  • łyżka siekanego fenkułu
  • łyżka masła
  • łyżeczka mąki
  • 100ml bulionu rybnego
  • 100ml śmietanki
  • ser Gruyere
  • sól pieprz

Sposób przygotowania:

Przegrzebki zapiekane z serem Gruyere
Przegrzebki przekrój na pół i lekko podsmaż na maśle (nie sól), po zdjęciu małży z patelni zeszklij na niej posiekany fenkuł i cebulę. Do podsmażonych warzyw dodaj mąkę i smaż 5min, po czym dolej bulion i śmietankę, gotuj do momentu aż całość zgęstnieje. Sos wymieszaj z przegrzebkami i przełóż do kokilek lub muszli po przegrzebkach, posyp serem i zapiecz.

Tagi:

sery ser