Sathi

Sathi

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 59]

Przekąska mózgowca

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Intensywnie myślący mózg zużywa sporo paliwa. Czas zadbać o jakość dostarczanej mu energii -niech będzie smacznie, odżywczo i... chrupiąco!

Przekąska mózgowca Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Przekąska mózgowca

 

Sposób przygotowania:

Przekąska mózgowca
Ziarna orkiszu zalewamy wodą i odstawiamy na całą noc. Następnego dnia gotujemy je na średnim ogniu około 3 godzin (co jakiś czas mieszając i uzupełniając wodę). Po tym czasie odcedzamy (ale uwaga - nie opłukujemy!) na durszlaku. Orzechy (wiadomo, bez łupin ;)) pozbawiamy skórki (np. zalewając wrzątkiem). Rozdrabniamy je na mniejsze kawałki na deseczce przy pomocy młotka (byle nie za drobno!). Biały serek kroimy w kostkę. Do dużej miseczki dajemy nasze odsączone ziarna, orzechy, biały serek. Solimy wedle uznania (osobiście wolę mniej niż więcej, a więc klasyczną "szczyptę" ;)). Dodajemy biały pieprz, szczyptę imbiru i gałki muszkatołowej. Mieszamy. Skraplamy wszystko trzema łyżkami oleju z pestek dyni. Ponownie mieszamy - i gotowe. Smacznego!
Przekąska mózgowca
Przed "rozdrabnianiem" warto wsadzić orzechy do woreczka - wtedy nie będą "uciekać" nam na wszystkie strony. ;)
Przekąska mózgowca
Dodajemy pokrojony biały ser (typu kanapkowego czy sałatkowego) - który w trakcie mieszania dodatkowo jeszcze rozetrze się z resztą składników.
Przekąska mózgowca
Olej z pestek dyni jeszcze bardziej podkreśli orzechowy smak naszej przekąski.