Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Książka Kucharska: Zdrowe przekąski GOOD FOOD

Przekąska śledziowa na waflu

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

pyszna przekąska, będzie Wam smakować!

Przekąska śledziowa na waflu

Składniki:

Przekąska śledziowa na waflu

  • wafle kukurydziane extra cienkie Good Food - 6 sztuk
  • filety śledziowe "polskie" - 3-6 sztuk
  • jabłko deserowe - 1 sztuka
  • cebula cukrowa - 1 sztuka
  • sok z cytryny - 2 łyżki
  • koperek siekany - 2 łyżki
  • jogurt naturalny - 4-6 łyżeczek
  • sałata - 6 małych liści
  • do smaku: sól morska, pieprz świeżo mielony, cukier

Sposób przygotowania:

Przekąska śledziowa na waflu

Filety kupiłam gotowe, w słoiku - nazywają się "po polsku" - są bez skóry, marynowane w occie a potem zalewane olejem z cebulką. Osączyłam je dobrze na ręczniku papierowym. Przycięłam każdy tak żeby uzyskać ładne paski do położenia na wierzchu a odcięte reszki drobno posiekałam. Jeśli filety są duże to z każdego wycinamy 2 paski. Posiekałam także pół umytego jabłka o ładnej, czerwonej skórce (razem z nią!) i obraną cebulę cukrową. Dodałam do posiekanego śledzia razem z koperkiem. Dołożyłam jogurt, 1 łyżkę soku z cytryny i doprawiłam do smaku solą, cukrem i pieprzem, wymieszałam dokładnie. Na każdy wafel nałożyłam sporą porcję sałatki. Na wierzchu położyłam listek sałaty i pasek śledzia. Ozdobiłam cienkimi plasterkami z reszty jabłka, skropionymi pozostałym sokiem cytrynowym żeby nie ściemniały. Było pysznie!

Redakcja poleca: