SUPERPRZEPIS

Przekąska szwarcwaldzka

  • Kajoza
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Przekąska szwarcwaldzka Więcej zdjęć (4)

Szynka szwarcwaldzka jest w prawie każdym sklepie i doskonale zastępuje drogą szynkę parmeńską.

Składniki:

Przekąska szwarcwaldzka

 

  • 700 g filetów z kurczaka
  • Ser żółty (najlepiej pokrojony w cienkie plasterki)
  • 2 opakowania szynki szwarcwaldzkiej
  • Pieprz
  • Majeranek
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Przekąska szwarcwaldzka
Umyte filety oczyszczamy i kroimy w kostkę lub małe kawałki. Przyprawiamy pieprzem i majerankiem. Smażymy na oleju. Gdy będą usmażone ściągamy je z patelni i czekamy aż trochę przestygną. Ser i szynkę kroimy na paski o takiej grubości jaką grubość mają kostki kurczaka (patrz zdjęcie etap 3), kurczaczki owijamy najpierw serem, a później szynką. Przysmażamy. Uwaga szynka szwarcwaldzka szybko się przypieka. Ściągamy z patelni i wbijamy wykałaczki. Ja podałam ja z sosem czosnkowym. Są pyszne na zimno i na ciepło.
Przekąska szwarcwaldzka
Pokrojone w kostkę filety kurczaka, przyprawiamy pieprzem i majerankiem...
Przekąska szwarcwaldzka
Usmażone kawałeczki kurczaka ściągamy z patelni i czekamy aż przestygną...
Przekąska szwarcwaldzka
Kawałeczki kurczaka najpierw owijamy żółtym serem, a później szynką szwarcwaldzką...