halina

halina

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 714]

Przekąska ze śledziami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Przekąski na zimno przygotowujemy dla gości , którzy chętnie sięgają po nie . Ta przekąska jest dla smakoszy śledzi.

Przekąska ze śledziami

Składniki:

Przekąska ze śledziami

 

  • jajko 2 sztuki
  • płaty śledziowe marynowane w oleju 2 sztuki
  • cebula 4 sztuki
  • natka pietruszki 1/3 pęczka
  • majonez 100 ml
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • papryka słodka 3 szczypty

Sposób przygotowania:

Przekąska ze śledziami
Płaty śledzia osuszyć papierowy ręcznikiem , pokroić na kawałki ok 4-5 cm. Jajka ugotować na twardo, obrać i przekroić na połówki. Natkę pietruszki posiekać drobniutko. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę, oprószyć solą i odstawić na pół godziny. Odcisnąć cebulę.

Do cebuli dodać natkę pietruszki, majonez, wymieszać, doprawić do smaku pieprzem. Cebulę wyłożyć na półmisek, ułożyć śledzie, na śledzie połówki jajek.Jajka oprószyć mieloną papryką.