Strona główna Przekąski zakąski czy coś na ząb

Książka kucharska Przekąski zakąski czy coś na ząb

Książki kucharskie 02 lut 2011 23:02
jaNina - Książka kucharska: Przekąski zakąski czy coś na ząb offline

Złoty Ekspert
Przepisy: 1005
Przekąski zakąski czy coś na ząb

 W wielu kuchniach świata  przygotowuje sie  małe , a nawet miniaturowe dania poprzedzające danie główne. W czasie, gdy kucharz przyrządza danie główne, goście nie moga przecież siedzieć  przy pustym stole.

Miło jest wtedy przekąsić coś na zaostrzenie apetytu.
Te niewielkie przysmaki są również nie odzowne w czasie biesiadowania.
Podawane  do wina, czy piwa są również piękną, apetyczną dekoracją stołu.
 
Japońskie sushi, niezwykle zdrowe przekąski z ryżu, surowej ryby z dodatkiem wasabi i sosu sojowego oraz  glonów zrobiło wszak światową karierę.
 
Równie słynne są hiszpańskie tapas - małe smakowite przekąski podawane do lampki scherry, piwa lub wina.
Tapas przyrządza się z rybą, mięsem, warzywami. Podawane są one w małych miseczkach, na telarzach pokrojone na małe kawałki. Są tak kolorowe, apetyczne i kuszące, że trudno im się oprzeć
 
W kuchni staropolskiej również serwowano  zakąski zarówno zimne jak i gorące.
Jako zimne podawano najczęściej auszpiki i galantyny oraz sałatki.
 
Na gorąco były to  grzanki i paszteciki. Te tradycje podtrzymywane są szczególnie w okresie świątecznym.
 W mojej książce znajdą się przekąski, które są fuzją fóżnych smaków od orientalnych, poprzez śródziemnomorskie do tradycyjnie polskich.
 

Przepisy z książki kucharskiej Przekąski zakąski czy coś na ząb (36):

Sortuj wg: | daty | popularności | alfabetu

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Co najczęściej jesz na śniadanie?

 
 Co najczęściej jesz na śniadanie?

głosuj
 

Ostatnio komentowane