martaw2000

martaw2000

Kucharz
[Przepisów: 8]

Przekładaniec

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Nietypowe ciasto z kremem a'la 3BIT.Pyszne do kawy :)

Przekładaniec

Składniki:

Przekładaniec

 

  • CIASTO:
  • 250dkg mąki
  • 10 dkg margaryny
  • 15 dkg cukru pudru
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • jajko

 

  • Poncz, patrz "pomarańczowy poncz do nasączania"
  • Duża paczka herbatników
  • Dżem z czarnej porzeczki

 

  • Masa I:
  • puszka masy krówkowej
  • 50 g miękkiego masła

 

  • Masa II:
  • krem karpatkowy Gellwe lub dowolny jasny krem budyniowy np.:
  • 2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 100g masła
  • 1 op. budyniu śmietankowego lub waniliowego (bez cukru)

Sposób przygotowania:

Przekładaniec
Ciasto: Wszystkie składniki wymieszać, zagnieść, rozwałkować i rozłożyć na blaszce (26x21x6) wysmarowanej tłuszczem, bądź wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 180*C ok. 20min. Wystudzić



Masa I: Masło utrzeć po czym stopniowo dodawać masę krówkową _ cały czas ucierając do uzyskania puszystej masy.



Miodowe ciasto nasączyć ponczem, pokryć dzemem z czarnej porzeczki, a następnie wyłożyć na niego masę krówkową. Całość pokryć nasączonymi w ponczu herbatnikami.



Masa II: Z mleka, cukru i budyniu ugotować budyń, wystudzić. Następnie utrzeć masło i dodać ostudzony budyń.Masę wyłożyć na herbatniki, po czym pokryć go kolejną warstwą namoczonych w ponczu herbatników.



Udekorować według uznania, np.: polewą z gorzkiej czekolady, bądź starkowaną czekoladą, jak na zdjęciu. Smacznego!!!