akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Przekładaniec Agi

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pyszny przekładaniec znaleziony na blogu Domowa cookierenka Agi. Nie za słodki, bardzo delikatny. Troszkę pracochłonny, ale efekt końcowy wynagradza ten czas :) Polecam!

 Przekładaniec Agi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Przekładaniec Agi

 

 

  • Masa budyniowa:
  • 2 budynie śmietankowe
  • 3 łyżki cukru
  • ½ litra mleka
  • 200 g. masła

 

  • Masa kajmakowa:
  • 5 paczek herbatników petit beurre (10 szt. w opakowaniu)
  • ok. 500-600 g. masy kajmakowej

 

  • Masa śmietanowa:
  • 350 g. śmietanki kremówki 36%
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 1 szkl. wody

 

  • Dodatkowo:
  • 3-4 łyżeczki kakao

Sposób przygotowania:

Przekładaniec Agi
1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Dodawać po jednym żółtku, miksować. Na koniec wsypać przesiane suche składniki i delikatnie wmieszać je do masy. Masę przelać do formy o wymiarach 23x39 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180st.C około 15-20 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. 2. Masa budyniowa: 450 ml. mleka zagotować. W pozostałym rozpuścić budynie i cukier. Dodać do gotującego się mleka. Ugotować budyń, a następnie pozostawić do ostudzenia. Masło utrzeć do puszystości, stopniowo dodawać ostudzony budyń, miksować do uzyskania jednolitego, puszystego kremu. Krem wyłożyć na biszkopt. Przykryć herbatnikami. Herbatniki wysmarować masą kajmakową i ponownie przykryć warstwą herbatników. 3. Masa śmietankowa: Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno, stopniowo dodawać tężejąca galaretkę, zmiksować. Masę śmietankową wyłożyć na herbatniki. Całość schłodzić do stężenia. Przed podaniem udekorować kakao. Smacznego!
 Przekładaniec Agi
Upieczony i ostudzony biszkopt kakaowy.
 Przekładaniec Agi
Przygotowywanie puszystego kremu budyniowego.
 Przekładaniec Agi
Składanie poszczególnych warstw przekładańca Agi
 Przekładaniec Agi
Wyłożenie bitej śmietany na herbatniki.