Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1190]

Przekładaniec Babci Stefki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Smaczne ciasto z korzenną nutą, przełożone powidłami i bitą śmietaną. Jedna ze specjalności mojej Babci.

Przekładaniec Babci Stefki

Składniki:

Przekładaniec Babci Stefki

 

  • jajka 8 szt
  • cukier puder 8 łyżek
  • mąka pszenna 4 czubate łyżki
  • mąka kartoflana 4 czubate łyżki
  • proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki
  • kakao 2 łyżeczki
  • przyprawa do piernika 1 opakowanie
  • powidła śliwkowe 1 duży słoik
  • śmietanka 30 % 300 ml
  • śmietan fix 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

Przekładaniec Babci Stefki
Oddzielamy białka od żółtek. Białka wlewamy do wysokiego naczynia i ubijamy je na sztywną pianą. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem. Łączymy pianę z białek z żółtkami, mieszamy.
Mąkę ziemniaczaną i pszenna przesiewamy, mieszamy z proszkiem do pieczenia, kakao i przyprawą do piernika. Łączymy z wymieszanymi jajkami, mieszamy.
Dzielimy ciasto na trzy części i przekładamy je do blach wyłożonych papierem. Pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.
Śmietankę miksujemy z fixem, aż stanie się sztywna.
Przestudzone placki przekładamy smarując najpierw powidłami, a później śmietaną. Wierzch smarujemy powidłami i posypujemy pokruszonym kruchym ciastem. Wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.