marli75

marli75

Kucharz
[Przepisów: 14]

Przekładaniec bakaliowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne i szybkie ciasto!!!

Przekładaniec bakaliowy

Składniki:

Przekładaniec bakaliowy

 

  • 1/2 kg mąki
  • 4 jajka
  • 1/5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3/4 szkl. cukru + 1/4 szkl
  • 1 łyżka kakao
  • 3/4 szkl. rodzynek
  • 1 słoiczek powideł śliwkowych
  • 3/4 szkl. posiekanych orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

Przekładaniec bakaliowy
Mąkę,margarynę,4 żółtka,sól,cukier,proszek do pieczenia zagnieść na gładkie ciasto.Podzielić na 3 części,do jednej dodać kakao.Wszystkie części zamrozić na ok.1,5 godziny. Na wysmarowaną blachę (36x24cm) zetrzeć jasne ciasto,następnie ciemne,położyć powidła,posypać równomiernie rodzynkami i orzechami,na orzechy położyć pianę ubitą z 1/4 szkl. cukru.Na pianę zetrzeć trzecią część ciasta (białą). Piec ok. 1 godziny w 180 stopniach Celsjusza. Po upieczeniu można polać polewą czekoladową.

Tagi:

jajko jajka