jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Przekładaniec budyniowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

ciasto z budyniem najlepsze na drugi dzień

Przekładaniec budyniowy

Składniki:

Przekładaniec budyniowy

 

  • 1/4 margaryny rozpuszczonej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki śmietany kwaśnej
  • 3 jajka
  • 1/2 kg mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • aromat
  • herbatniki- kilka pokruszonych- na wierzch ciasta
  • 6 budyni waniliowych
  • 1 litr mleka do budyni

Sposób przygotowania:

Przekładaniec budyniowy
Przyrządzić ciasto. Do mąki zmieszanej z proszkiem dodać zmieszane razem margarynę, cukier, jajka i śmietanę. Wyrobić ciasto i podzielić na 3 cześci. Upiec kolejno w piekarniku trzy jednakowej wielkosci placki. Ugotować budyń z 6 paczek według przepisu na opakowaniu. Gorącym smarować placki, układając jeden na drugim. Wierzch posmarować budyniem, obsypać pokruszonymi herbatnikami. Przykryć deseczką obciążoną. Następnego dnia krajać ukośne ciasteczka