SUPERPRZEPIS

Przekładaniec czekoladowo-orzechowy

  • 17
  • iziona
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 14
Przekładaniec czekoladowo-orzechowy Więcej zdjęć (4)

Ładne i smaczne ciasto idealnie pasuje nawet na rodzinne uroczystości.

Składniki:

Przekładaniec czekoladowo-orzechowy

 

  • Krem
  • 25 dkg margaryny
  • 1 szklanka drobno zmielonych orzechów
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki koniaku
  • Ciasto
  • 6 jajek
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Dodatkowo
  • 1/2 słoika dżemu z czarnej porzeczki
  • kawa rozpuszczalna do nasączenia
  • polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

Przekładaniec czekoladowo-orzechowy
Białka ubić na sztywno z dodatkiem 6 łyżek wody i szczypty soli pod koniec ubijania dodać cukier i jeszcze ubijać pianę do uzyskania bardzo sztywnej bezy, następnie ostrożnie połączyć z żółtkami oraz przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto wylać do prostokątnej formy(32cm na 22 cm) i piec w temp. 180st około 30 min.



Krem: Orzechy włoskie bardzo drobno zmielone zalać i 1/2 szklanki gorącego mleka, odstawić do wystudzenia. Margarynę utrzeć z cukrem na gładki krem pod koniec ucierania dodać orzechy gotowy krem ostrożnie wymieszać z alkoholem.



Zimne ciasto przekroić na dwa placki nasączyć je kawą i przełożyć kremem, następnie ciasto przeciąć na pół po długości jedną część która będzie dołem posmarować dżemem i przykryć drugą częścią wcześniej przełożoną kremem. Wierzch ciasta polać polewą czekoladową, dowolnie udekorować i odstawić do lodówki na kilka godzin. Ciasto przed podaniem pokroić w cienkie porcje.
Przekładaniec czekoladowo-orzechowy
ciasto przełożyć kremem orzechowym i przeciąć
Przekładaniec czekoladowo-orzechowy
dolną część ciasta posmarować dżemem
Przekładaniec czekoladowo-orzechowy
ciasto na koniec polać polewą i dowolnie ozdobić