aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 485]

Przekładaniec jabłkowo- bananowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Przekładaniec jabłkowo- bananowy- to wysmienite ciasto z lekką bananową masą, polecam bo warto go wypróbować!

Przekładaniec jabłkowo- bananowy

Składniki:

Przekładaniec jabłkowo- bananowy

 

  • Biszkopt:
  • 12 jaj
  • 12 łyżek cukru
  • 12 łyżek mąki pszennej
  • 0,5 tabliczki mlecznej czekolady
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Warstwa jabłkowa:
  • 1 kg jabłek
  • 2 budynie czekoladowe
  • 0,5 szkl wody
  • 0,5 litra mleka
  • 4 łyżki cukru
  • Masa bananowa:
  • 4 duże banany
  • 0,5 litra śmietanki
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżki żelatyny
  • ¼ szkl wrzątku

Sposób przygotowania:

Przekładaniec jabłkowo- bananowy
Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę z cukrem. Następnie wlać żółtka i wsypać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Podzielić na 3 biszkopty i do jednego dodać startą na drobnej tarce czekoladę . Wymieszać i upiec biszkopty na formie 25/36 do 20 minut w 180 stopniach.

Warstwa jabłkowa: Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Zalać je wodą i gotować pięć minut. Nadmiar soku odcedzić. Budynie ugotować na mleku wraz z cukrem gorące zmieszać z jabłkami .

Masa bananowa: Banany w całości zapiec w piekarniku, tak, aby zmieniły kolor na czarny- około 10 minut. Wystudzić, obrać ze skórki i zmiksować. Śmietankę ubić z cukrem pudrem, na końcu wmieszać banany i dodać letnią żelatynę rozpuszczoną we wrzątku.

Przełożenie: Biszkopt- warstwa jabłkowa- biszkopt z czekoladą- masa bananowa- biszkopt.