jola1988

jola1988

Szef Kuchni
[Przepisów: 68]

Przekładaniec śliwkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Śliwki drylujemy i mieszamy z cukrem oraz z cynamonem.

Przekładaniec śliwkowy

Składniki:

Przekładaniec śliwkowy

 

  • 4 porcje
  • 1 kg śliwek
  • 20 dag cukru
  • 20 dag ciemnego (razowego) chleba
  • 3 łyżki stołowe masła
  • 1 łyżeczka cynamonu

 

Sposób przygotowania:

Przekładaniec śliwkowy
Chleb kroimy w drobną kostkę i obsmażamy na gorącym maśle. Do wysmarowanego masłem naczynia ogniotrwałego wkładamy śliwki, na to dajemy warstwę grzanek z chleba itd., aż do wierzchniej warstwy, która powinna być z kostek chleba. Dodajemy resztę masła i pieczemy potrawę 30-40 minut w średnio gorącym piekarniku.

Tagi:

śliwki chleb