gosia47-47

gosia47-47

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 849]

Przekładaniec z Michałkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pyszne ciasto, którego bazą i podstawowym elementem jest masa z cukierków Michałków, smakowało ciasto pysznie.

Przekładaniec z Michałkami

Składniki:

Przekładaniec z Michałkami

BISZKOPT ORZECHOWY

ZWYKŁY BISZKOPT

MASA Z MICHAŁKAMI

POLEWA

DODATKOWO

Sposób przygotowania:

Przekładaniec z Michałkami

BISZKOPTY

Przekładaniec z Michałkami
W piekarniku przygotować dwa różne biszkopty

Białka ubić, dodać cukier, ubijać na sztywną masę, następnie dodać żółtka. Połączyć obie mąki razem z proszkiem do pieczenia, przesiać i dodać do masy jajecznej.
Pod koniec wsypać orzechy, wymieszać i wylać na blachę.
Piec w 180 st około 20 min.
Tak samo postąpić z drugim biszkoptem, tylko nie dodawać orzechów.

MASA

Przekładaniec z Michałkami
Teraz przyszedł czas na zrobienie masy do ciasta

Większą część mleka zagotować, a w reszcie rozpuścić obie mąki, żółtka oraz cukier wanilinowy i zalać na gotujące mleko ciągle mieszając aż zgęstnieje.
Odstawić do wystygnięcia.

MASA

Przekładaniec z Michałkami
Pod koniec ucierania dajemy pokruszone cukierki

Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po łyżce zimnego kremu, ucierać aż masa będzie puszysta. Pod koniec dodać spirytus i drobno pokruszone cukierki Michałki.

SKŁADANIE

Przekładaniec z Michałkami
Masę dzielimy na pół, a następnie jedną część wykładamy na placek.

Na biszkopt orzechowy kładziemy połowę masy michałkowej, przykrywamy jasnym biszkoptem oraz drugą częścią masy.

SKŁADANIE

Przekładaniec z Michałkami
Wykładamy polewę, a następnie orzechy.

Wstawiamy na chwilę do lodówki. Wszystkie składniki na polewę kładziemy do rondelka i mieszamy na małym aż się rozpuszczą i polewa zgęstnieje. Na chwilę odstawiamy i polewamy
po placku. Wierzch dekorujemy orzechami.