motorek70

motorek70

Złoty Ekspert
[Przepisów: 884]

Przekładany biszkopt

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Smaczne ciasto przekładane

Przekładany biszkopt

Składniki:

Przekładany biszkopt

 

  • BISZKOPT JASNY;
  • 8 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • 8 łyżek mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • BISZKOPT CIEMNY;
  • 4 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • NADZIENIE JASNE;
  • 1/2 litra śmietany
  • 2 śnieżki
  • 1 biała czekolada
  • NADZIENIE CIEMNE;
  • 1 paczka masła
  • 3/4 szk cukru
  • żółtko
  • 1 łyżka kakao
  • 1 kieliszek wódki
  • DEKORACJA;
  • troszkę mieszanki keksowej

 

Sposób przygotowania:

Przekładany biszkopt
BISZKOPT JASNY; białka ubijamy na sztywną pianę razem z cukrem. Dodajemy żółtka a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Pieczemy biszkopt. Zimny kroimy na dwie części. BISZKOPT CIEMNY; Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Dodajemy żółtka a na końcu mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Pieczemy. NADZIENIE JASNE; Schłodzoną śmietanę ubijamy razem z śnieżkami. Na konie dodajemy rozpuszczoną zimną białą czekoladę. NADZIENIE CIEMNE; Masło ucieramy z cukrem i żółtkiem do białości. Dalej ucierając dodajemy kakao a na końcu wódkę. Na jasny biszkopt dajemy 1/2 jasnej masy. Przykładamy ciemnym biszkoptem i dajemy ciemną masę a na nią jasny biszkopt i jasną masę. Dekorujemy mieszanką keksową.