BaBy w kuchni

BaBy w kuchni

Szef Kuchni
[Przepisów: 31]

Przełomowa sałatka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Sałatka doskonała na przełom zimy i wiosny, kiedy stare warzywa nie są już za dobre, a nowych jeszcze jak na lekarstwo.

Przełomowa sałatka Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Przełomowa sałatka

 

  • (dla 2-3 osób)
  • pęczek rzodkiewek
  • kilka ziemniaków (4 niezbyt duże sztuki)
  • pół brokuła
  • pół puszki kukurydzy
  • sos czosnkowy (czosnek, jogurt, majonez)

Sposób przygotowania:

Przełomowa sałatka
Ziemniaki obieramy i kroimy na nieduże kawałki. Gotujemy w osolonej wodzie, uważając, żeby się nie rozgotowały. Następnie odcedzamy je i smażymy na złoty kolor.



Brokuła gotujemy momencik - tak, żeby pozostał jędrny. Rzodkiewki kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do miski razem z kukurydzą i przestudzonym brokułem. Mieszamy.



Na wierzch dajemy podsmażone ziemniaki i zalewamy całość sosem czosnkowym zrobionym z małego opakowania jogurtu naturalnego, łyżki lub dwóch majonezu i 1-2 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę.



Zjadamy od razu. Sałatka nie może długo stać, bo ziemniaki przestaną być chrupiące.
Przełomowa sałatka
Przed samym podaniem polej sałatkę sosem czosnkowym