nieuchwytna

nieuchwytna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 350]

Przełożony piernik

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Ładnie prezentujący się, przełozony piernik

Przełożony piernik

Składniki:

Przełożony piernik

 

  • upieczony piernik z mojego przepisu
  • (https://gotujmy.pl/piernik-na-cieplym-mleku,przepisy,191356.html)
  • 2 galaretki o smaku wiśniowym
  • 1 duża śmietana 18% (330g)
  • odrobina zielonego barwnika
  • 1 tabliczka mlecznej
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • srebrne perełki cukrowe

Sposób przygotowania:

Przełożony piernik
1. 2 galaretki wiśniowe rozpuszczamy w 500 ml wrzątku. Odstawiamy do ostygnięcia,a następnie schładzamy do momentu aż zaczną tężeć. 2. W tym czasie ostudzony piernik przekrawamy na pół. Na spód wykładamy tężejącą galaretkę i do jej stężenia wkładamy ciasto do lodówki. 3. Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie wrzątku, przestudzamy. 4. Schłodzoną śmietanę ubijamy z 2 łyżkami cukru, pod koniec dodajemy żelatynę. 5. Masę śmietanową wykładamy na galaretkę (zostawiamy 3-4 łyżki(, przykrywamy drugą częścią ciasta. Pozostałą śmietanę miksujemy z odrobiną barwnika, po czym smarujemy nią wierzch ciasta. Schladzamy. 6. Czekoladę z dodatkiem 2 łyżek mleka rozpuszczamy w kąpieli wodnej i ozdabiamy nią zieloną śmietaną, po czym posypujemy perełkami.

Tagi:

piernik