ajo

ajo

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 353]

Przepalanka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepalanka to rodzaj wódki o bardzo ciekawym, specyficznym smaku

Przepalanka

Składniki:

Przepalanka

 

  • 1 l spirytusu
  • 1 l wody
  • 4 łyżki cukru
  • kawałek laski wanilii
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Przepalanka
Cukier bardzo silnie zrumień na patelni na karmel ( dokładnie o robieniu karmelu w moim artykule pt. "Robienie karmelu"). Wodę zagotuj, rozpuść w niej karmel, dorzuć pokruszoną laskę wanilii, dodaj szczyptę soli, ostudź i wymieszaj ze spirytusem. Po ostudzeniu przefiltruj do butelek i odstaw na co najmniej 3 dni do przetrawienia składników i uzyskania właściwego smaku. Smacznego :)