eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Przepiórki Eli w boczku faszerowane mięsem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 17

Przepiórki faszerowane mielonym mięsem i owinięte w cienkie plasterki boczku. Przepiórki są duszone do miękkości.

Przepiórki Eli w boczku faszerowane mięsem

Składniki:

Przepiórki Eli w boczku faszerowane mięsem

mięso

  • 2 przepiórki
  • 10 dkg boczku wędzonego w cienkich plastrach

farsz

  • 25 dkg karkówki wieprzowej
  • 1 mała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka przyprawy do grilla
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

dodatki

  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka przyprawy do grilla
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 5 łyżek oleju do smażenia
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • białe bawełniane nici kuchenne

Sposób przygotowania:

Przepiórki Eli w boczku faszerowane mięsem

przygotowanie przepiórek

Przepióeki Eli w boczku faszerowane mięsem
Opłukane przepiórki osuszyć papierowym ręcznukiem.

Przepiórki umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.

przygotowanie mięsa

Przepióeki Eli w boczku faszerowane mięsem
Opłukaną karkówkę osuszyć papierowym ręcznikiem.

Plastry karkówki opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem.

przygotowanie cebuli i czosnku

Przepióeki Eli w boczku faszerowane mięsem
Obraną z łupinek cebulę i czosnek drobno posiekać.

Cebulę i 3 ząbki czosnku obrać z łupinek i drobno posiekać.

przygotowanie farszu

Przepióeki Eli w boczku faszerowane mięsem

Karkówkę zmielić przez sitko z dużymi oczkami,dodać cebulę,czosnek,przyprawę do grilla,paprykę,sól,pieprz do smaku i wymieszać.

przygotowanie przepiórek cd

Przepióeki Eli w boczku faszerowane mięsem
Przepiórki nadziać farszem mięsnym..

Przygotowanym farszem mięsnym nadziać przepiórki.

przygotowanie przepiórek cd

Przepióeki Eli w boczku faszerowane mięsem
Przepiórki obsmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju.

Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć przepiórki ze wszystkich stron.

przygotowanie boczku

Przepióeki Eli w boczku faszerowane mięsem
Rozdzielić plastry boczku.

Delikatnie rozdzielić plastry boczku.

przygotowanie przepiórek cd

Przepióeki Eli w boczku faszerowane mięsem
Przepiórki owinąć boczkiem,obwiązać nićmi i dusić do miękkości.

Cebulę i 4 ząbki czosnku obrać. Cebulę drobno posiekać a czosnek przecisnąć przez praskę. Obsmażone przepiórki owinąć plastrami boczku i obwiązać nićmi kuchennymi. Włożyć je na rozgrzany olej ze smażenia i obsmażyć ze wszystkich stron.

Do przepiórek dodać cebulę,czosnek,przyprawę do grilla,sól i pieprz do smaku.

Całość razem chwilę smażyć. Przepiórki podlać wodą i dusić do miękkości. Miękkie przepiórki wyjąć z sosu i delikatnie usunąć nici. Mąkę wymieszać z wodą,wlać do sosu i zagotować. Przepiórki przekroić na pół i podawać. Smacznego!