Przepiórki w słoninie

Babcia Halinka - Przepis na: Przepiórki w słoninie offline

Platynowy Ekspert
Przepisy: 2268
Przepiórki w słoninie
oceń:  
ocena: 3/5
głosów: 3190

Przepiórki umyć, osuszyć, owinąć szczelnie plasterkami słoniny i obwiązać



Przepiórki w słoninie - SKŁADNIKI:

  • 5 przepiórek
  • 25 dag słoniny
  • łyżka masła
  • 25 dag koniaku lub winiaku
  • szklanka białego wina wytrawnego
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki ziaren jałowca
  • sól
  • pieprz

Przepiórki w słoninie - PRZYGOTOWANIE:

Przepiórki umyć, osuszyć, owinąć szczelnie plasterkami słoniny i obwiązać bawełnianą nicią. Przyprawić solą i pieprzem. W rondlu rozgrzać tłuszcz, rozgrzać piekarnik do temperatury 170°C i wstawić do niego przepiórki. Do małego garnuszka wrzucić ziarna jałowca i zalać winem, koniakiem i sokiem z cytryny, dokładnie wymieszać. Miksturę dolać do przepiórek, dusić mięso do miękkości (połowa płynu powinna wyparować).


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Przepiórki w słoninie (strona 1 z 1)  
Gość

Maciek
gość

2008-08-20 15:49
Obwiązane słoniną mam przyprawiać ???? Ile czasu się pieką ? Piec przykryte czy odkryte ? Jak podawać ?

Bez sensu takie przepisy.
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Przepiórka
Przepiórka faszerowana gęsią wątróbką Przepiórka z rożna

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Cały naród suszy jabłka Konkurs - Cały naród suszy jabłka

    Zapraszamy do konkursu! Pokażcie, jak kreatywnie wykorzystać suszone jabłka w przepisach kulinarnych. Do wygrania nowoczesne suszarki do owoców i grzybów oraz komplety gadżetów od firmy MPM.

1 2
 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Czy suszysz jabłka?

 
 Czy suszysz jabłka?

głosuj