Przepiórki w słoninie

Babcia Halinka - Przepis na: Przepiórki w słoninie offline

Platynowy Ekspert
Przepisy: 2268
Przepiórki w słoninie
oceń:  
ocena: 3/5
głosów: 3190

Przepiórki umyć, osuszyć, owinąć szczelnie plasterkami słoniny i obwiązać



Przepiórki w słoninie - SKŁADNIKI:

  • 5 przepiórek
  • 25 dag słoniny
  • łyżka masła
  • 25 dag koniaku lub winiaku
  • szklanka białego wina wytrawnego
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki ziaren jałowca
  • sól
  • pieprz

Przepiórki w słoninie - PRZYGOTOWANIE:

Przepiórki umyć, osuszyć, owinąć szczelnie plasterkami słoniny i obwiązać bawełnianą nicią. Przyprawić solą i pieprzem. W rondlu rozgrzać tłuszcz, rozgrzać piekarnik do temperatury 170°C i wstawić do niego przepiórki. Do małego garnuszka wrzucić ziarna jałowca i zalać winem, koniakiem i sokiem z cytryny, dokładnie wymieszać. Miksturę dolać do przepiórek, dusić mięso do miękkości (połowa płynu powinna wyparować).


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Przepiórki w słoninie (strona 1 z 1)  
Gość

Maciek
gość

2008-08-20 15:49
Obwiązane słoniną mam przyprawiać ???? Ile czasu się pieką ? Piec przykryte czy odkryte ? Jak podawać ?

Bez sensu takie przepisy.
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Przepiórka
Przepiórka faszerowana gęsią wątróbką Przepiórka z rożna

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane