Jak zrobić babeczki z truskawkami?

Aby wykonać pyszne, wilgotne babeczki z truskawkami potrzebujemy – oczywiście oprócz owoców – kilku standardowych składników na ciasto: masła, mąki, jajek, jogurtu, cukru, proszku do pieczenia, sody oczyszczonej oraz dodatków.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak zrobić babeczki z truskawkami?
fot. Fotolia
Kiedy sezon na truskawki trwa w najlepsze, warto sięgnąć po kilka sprawdzonych przepisów na pyszne słodkości z ich dodatkiem. Jedną z nich są wilgotne, aromatyczne babeczki z kawałkami owoców, których zapach podczas pieczenia przyjemnie wypełni cały dom.

Jak zrobić babeczki z truskawkami?
  • 60 g stopionego masła mieszamy z dwoma jajkami, jogurtem naturalnym oraz łyżeczką aromatu waniliowego i połową łyżeczki aromatu migdałowego
  • Półtorej szklanki mąki mieszamy z 3/4 szklanki cukru, szczyptą proszku do pieczenia, szczyptą sody oczyszczonej a także z połową szklanki zmielonych migdałów
  • Następnie powoli łączymy składniki suche z mokrymi i dokładnie mieszamy
  • W foremkach układamy pokrojone w ćwiartki truskawki i zalewamy je przygotowanym ciastem (uwaga! nie ma potrzeby wypełniać foremek po same brzegi - ciasto urośnie)
  • Babeczki pieczemy ok. pół godziny w 170 stopniach Celsjusza.

Z czym podawać babeczki z truskawkami?

Ostygnięte babeczki można posypać cukrem pudrem, kolorową posypką lub ozdobić kleksem bitej śmietany albo kremu waniliowego.

Fani czekolady mogą przygotować polewę na bazie tego produktu lub jeszcze przed upieczeniem babeczek wkroić kawałki czekolady do foremek.

Dysponując sprawdzonym przepisem, możecie dowolnie modyfikować wygląd i smak waszych babeczek. Poeksperymentujcie z różnymi owocami i dodatkami - możliwości macie co niemiara! 

Dzięki temu, ilekroć dopadnie Was ochota na coś słodkiego, za każdym razem będziecie mogli cieszyć się innym smakiem tego pysznego domowego wypieku!