Jak zrobić faszerowaną kalarepę?

Kalarepę należy wydrążyć z miąższu i ugotować, a następnie jej środek wypełnić farszem przygotowanym z ryżu, papryki, cebuli, sera i przypraw. Tak przygotowaną można podawać jako lekki, wakacyjny obiad.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak zrobić faszerowaną kalarepę?
fot. Fotolia
Kiedy zaczyna się sezon na kalarepę trzeba korzystać z jej właściwości odżywczych tak często jak to tylko możliwe. Warto zjadać ją zarówno na surowo, np. w postaci surówek, jak i w formie gotowanej lub pieczonej.

Kalarepa wypełniona farszem na bazie ryżu to pyszny pomysł na wykorzystanie tego niedocenianego warzywa w kuchni i stworzenie wyjątkowego, pomysłowego obiadu.

Jak zrobić faszerowaną kalarepę?
  • Cztery duże kalarepy obierz i wydrąż miąższ, pozostawiając grubość ścianek ok. 1 cm;
  • Kalarepy włóż do wrzątku, dodaj soli i gotuj przez ok. 10-12 min;
  • Uzyskany z kalarepy miąższ pokrój w drobne kawałki; pokrój paprykę i jedną cebulę, następnie duś warzywa przez chwilę na maśle; dopraw do smaku solą, pieprzem i słodką papryką;
  • Ugotowany ryż wymieszaj z drobno posiekaną natką pietruszki; połącz z warzywami i dodaj pół szklanki startego sera żółtego (najlepiej gouda);
  • Wypełnij farszem ugotowaną kalarepę, wierzch posyp serem;
  • Całość zapiekaj w piekarniku w naczyniu żaroodpornym w temperaturze 200 stopni przez 20 minut.
Faszerowaną kalarepę można podać na wiele różnych sposobów - na przykład z farszem z mięsa mielonego wymieszanego z ryżem lub warzywami; kalarepkę można wypełnić również dowolnym rodzajem kaszy z dodatkami, ryżem (tym razem bez dodatku mięsa) lub samymi warzywami. W każdej wersji smakuje wyśmienicie!