Jak zrobić ziemniaki z grilla?

Do wykonania pysznych ziemniaków z grilla potrzebujemy kilku sztuk dobrych, podgotowanych ziemniaków, oliwę z oliwek, czosnek i ulubione przyprawy. Pieczemy w folii aluminiowej ok. 30-40 min.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak zrobić ziemniaki z grilla?
fot. Fotolia
Grillowane ziemniaki to ciekawa odskocznia smakowa od formy gotowanej, w jakiej zazwyczaj podajemy te warzywa. Dobrze przyprawione i zarumienione pięknie pachną i wyśmienicie smakują, zarówno jako samodzielne danie – podane z jogurtami lub dipami – a także jako dodatek do grillowanego mięsa. Ziemniaki można piec bezpośrednio w żarze zawinięte w folię aluminiową lub na ruszcie.

Jak zrobić ziemniaki z grilla?
  • Ziemniaki myjemy, obieramy i w całości podgotowujemy w osolonym wrzątku przez ok. 10 min;
  • Nacinamy ziemniaki w krzyżyki lub w wachlarzyk, uważając, aby nacięcia nie przeszły na drugą stronę ziemniaka;
  • W otwory wkładamy plasterki czosnku, całość polewamy oliwą z oliwek i dodajemy przyprawy: rozmaryn, tymianek, pieprz, sól lub inne ulubione;
  • Grillujemy zawinięte w folę aluminiową na ruszcie przez pół godziny lub dłużej, do miękkości.