Jak zrobić surówkę z kalarepy?

Kalarepa najzdrowsza jest jedzona na surowo. W połączeniu ze świeżą marchewką i jabłkiem daje pyszną, zdrową surówkę, która świetnie pasuje jako dodatek do mięsnego obiadu.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak zrobić surówkę z kalarepy?
fot. Fotolia
Kalarepa jedzona na surowo to bogate źródło witaminy C, błonnika, żelaza i innych wartości odżywczych. Działa bakteriobójczo, przeciwdziała rozwojowi komórek rakowych i oczyszcza organizm z toksyn.

Surówka z kalarepy jest tania, szybka i prosta w przygotowaniu. Doskonale sprawdza się jako smakowite uzupełnienie dania obiadowego. Można ją podawać do dań z ryb czy mięsa. Jak ją zrobić?

Surówka z kalarepy – przepis

Składniki:
  • Kalarepa - 1 sztuka
  • Jabłko - 1 sztuka
  • Marchewka - 1 duża lub 2 mniejsze
  • Majonez - 1 łyżka
  • Jogurt - 1 łyżka (może być grecki)
  • Sok z połówki z cytryny
  • Koperek
  • Sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
     

Przygotowanie:

  • Obierz marchew, jabłko i kalarepę.
  • Zetrzyj składniki na tarce o grubych oczkach
  • Skrop starte warzywa i jabłko sokiem z cytryny
  • Wsyp koperek, wymieszaj
  • Dodaj majonez i jogurt
  • Przypraw solą i pieprzem do smaku

Kalarepa – właściwości

Warto jeść kalarepę pod różnymi postaciami. Jest to warzywo, które doskonale wpływa na odporność, zwalcza bakterie i grzyby, a także poprawia wzrok. Kalarepa jest niskokaloryczna, za to bogata w witaminy i minerały, dlatego poleca się ją osobom będącym na diecie odchudzającej, jak również chorym na cukrzycę.