Awokado jest wysokokaloryczne, gdyż przeciętny owoc dostarcza ponad 400 kcal. Jednak warto by pojawiał się w diecie, ponieważ jest doskonałym źródłem substancji antyoksydacyjnych, takich jak witamina C, A, E. Ponadto zawiera luteinę i zeaksantynę, które pozytywnie wpływają na wzrok. Potas obecny w awokado reguluje ciśnienie krwi, a także wykazuje korzystne działanie na pracę serca i układu nerwowego. Awokado nierzadko pojawia się w diecie wegańskiej lub wegetariańskiej. Popularnością cieszy się masło z awokado, które doskonale sprawdza się na kanapkach. Z udziałem awokado przygotowuje się dania wytrawne, takie jak zupy i sosy oraz desery, np. mus czekoladowy czy ciasto z awokado. Smakowitym połączeniem jest również kurczak lub łosoś z awokado, które nierzadko stanowią dodatek do sałatek. Potrawy z awokado doskonale sprawdzą się zarówno w roli codziennych, jak również eleganckich obiadów. Propozycją pełnowartościowego dania jest makaron z awokado. W upalne dni na obiad można zaserwować smaczny chłodnik z awokado i zielonego ogórka na bazie jogurtu typu greckiego. 
Pasta z awokado

Pasta z awokado

Awokado doskonale smakuje jako dodatek do pieczywa. Można z niego przygotować smakowite pasty kanapkowe z różnymi dodatkami, np. serka homogenizowanego. Miąższ awokado należy posiekać i umieścić w misce. Następnie dodaje się do niego serek homogenizowany, majonez oraz przyprawy – najlepiej sól, pieprz i ostrą paprykę. Pastę warto skropić sokiem z cytryny lub limonki. Kanapki z tak przygotowaną pastą można posypać kolendrą i świeżą natką pietruszki. Awokado może również stanowić dodatek do pasty jajecznej z czosnku i oliwy z oliwek. Odmianą pasty z awokado jest guacamole, które można przygotować z dodatkiem pokrojonego w kostkę arbuza, czerwonej cebuli oraz ząbka czosnku. Pikantny smak uzyskuje się przez dodatek posiekanej papryczki chili oraz sosu tabasco. Pasta guacamole to najlepszy dodatek do chipsów, zwłaszcza zrobionych z tortilli.

Sałatka z awokado

Sałatka z awokado

Przepisów na sałatki z awokado jest całe mnóstwo, ale największą popularność zdobyły te, w których znajduje się kurczak lub łosoś. Jedną z propozycji na wykorzystanie tego owocu może być sałatka przygotowana z awokado, mango i zamarynowanego łososia. Składnikami marynaty, która wydobędzie smak sałatki są: sos sojowy, sok z limonki, syrop klonowy, tarty imbir i czosnek. W sałatce powinny znaleźć się również rukola oraz podsmażana na oliwie kukurydza. Kolejnym pomysłem na sałatkę jest połączenie awokado, grillowanego kurczaka, ogórka szklarniowego i kiszonego. Smacznym dodatkiem są chrupkie grzanki oraz orzechy włoskie, a całość powinno się polać sosem z gorgonzoli. Przysmakiem jest również sałatka z awokado i tuńczykiem z dodatkiem pestek słonecznika oraz jajka. Wielbicielom śródziemnomorskiej kuchni z pewnością zasmakuje sałatka z krewetkami i awokado, która doskonale komponuje się z egzotycznym mango, grejpfrutem i owocem granatu.

Znaleźliśmy 161 przepisów w kategorii Awokado