Babeczki czekoladowe są rodzajem muffinek z kakao lub czekoladą. To delikatny rodzaj ciasta, które pod wpływem wysokiej temperatury robi się puszyste. Babeczki są dobrze upieczone, jeśli na wierzchu utworzyła się chrupiąca skorupka, a w środku są suche. Można to sprawdzić za pomocą drewnianego patyczka, zanurzając go w cieście podczas pieczenia (jeśli nie jest wilgotny, oznacza, że muffinki są upieczone). Babeczki to pomysł na deser, śniadanie lub przekąskę. Ciasto można zrobić na dwa sposoby, na słodko i słono. Popularnością cieszą się babeczki czekoladowe z budyniem. Aby nadzienie nie rozrzedziło masy na ciasto, należy użyć mniejszej ilości mleka niż podane jest w instrukcji na opakowaniu. Dzięki temu budyń będzie gęstszy. Do przepisu można dodać owoce. Szybkie babeczki czekoladowe z bananami można zrobić w 20 minut. Owoce wystarczy pokroić w drobną kostkę lub zmiksować blenderem na gładką masę. Babeczki piecze się w specjalnych foremkach. Do wypieków można użyć jednorazowych form z papieru lub skorzystać z metalowych bądź silikonowych – do wielokrotnego użytku.
Babeczki z kremem

Babeczki z kremem

Babeczki z kremem to pyszny deser, który możemy przygotować zarówno od zera, jak i na gotowym spodzie z kruchego ciasta. Krem wykonany na bazie masy budyniowej będzie idealny z dodatkiem soczystych owoców jagodowych oraz koktajlowych z puszki. Jeżeli wolimy nieco wyrazistsze smaki, warto pokusić się o wykonanie kremu czekoladowego z dodatkiem wiórków kokosowych, który z pewnością przypadnie do gustu mniejszym smakoszom.

Babeczki marchewkowe

Babeczki marchewkowe

Starta marchew świetnie nadaje się zarówno do wypieku ciasta jak i muffinek. Do ich przyrządzenia możemy użyć mąki pełnoziarnistej, która świetnie nadaje się do dietetycznych babeczek marchewkowych. Dodatek soku z pomarańczy sprawi, że będą wilgotne i orzeźwiające. Tak przygotowany deser możemy udekorować kremem na bazie mascarpone. Podprażone orzechy włoskie lub laskowe będą chrupiącym akcentem zwieńczającym całość.

Babeczki bananowe

Babeczki bananowe

Babeczki bananowe, inaczej muffinki, to bardzo szybki i efektowny deser. Muffinki z bananami należy przygotowywać z dojrzałych, bardzo miękkich owoców. Przyrządza się z nich mus, który następnie łączy się z mąką, jajami i stopionym masłem. Do papilotek wypełnionych masą na babeczki można dodać jeszcze pokrojone w kostkę banany lub inne owoce. Ciekawymi dodatkami do muffinek bananowych są też czekolada, orzechy i migdały. W wersji fit muffiny bananowe przyrządza się z płatkami owsianymi.

Kruche babeczki

Kruche babeczki

Niewielkich rozmiarów babeczki, to pyszne wypieki idealne do kawy czy herbaty. Przygotowane na kruchym spodzie mogą występować zarówno w wersji na słodko z owocami, jak i na słono z dodatkiem mięsa, sera czy też ryb. Wypełnione pastą serową mogą być udekorowane plasterkami wędzonego łososia.

Polecane przepisy do kategorii Babeczki czekoladowe

Znaleźliśmy 95 przepisów w kategorii Babeczki czekoladowe