Ciasto na drożdżową babkę parzoną przyrządza się z mąki pszennej, drożdży, ciepłego mleka, jaj, masła, cukru i odrobiny soli. Najlepszym dodatkiem do tego pysznego wypieku są bakalie, rodzynki i suszona żurawina. Babkę dekoruje się cytrynowym lukrem przygotowanym z cukru pudru i soku z cytryny. Zamiennikiem ciasta z polewą lukrową jest babka drożdżowa z kruszonką. Ten chrupiący wierzch uwielbiany zwłaszcza przez dzieci robi się z mąki pszennej, masła oraz cukru. Wystarczy połączyć ze sobą wszystkie składniki i gotowe ciasto umieścić w lodówce. Gotowe wyrośnięte ciasto na babkę smaruje się jajkiem roztrzepanym w odrobinie mleka, a następnie układa się na nim kruszonkę.

Odmianą babki drożdżowej jest panettone, czyli włoska babka wywodząca się z Mediolanu. Jest wypiekana na święta Bożego Narodzenia oraz z okazji Nowego Roku. Klasycznym dodatkiem Panettone jest kandyzowana skórka pomarańczowa i cytrynowa, a także rodzynki. Babkę kroi się na długie pionowe kawałki i nierzadko podaje z kremem zrobionym z serka mascarpone. 

Polecane przepisy do kategorii Babka drożdżowa

Znaleźliśmy 100 przepisów w kategorii Babka drożdżowa

Babka drożdżowa

Babka drożdżowa

Elwira5 Elwira5

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Babka drożdżowa

Babka drożdżowa

gosia p. gosia p.

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Drożdżowa babka

Drożdżowa babka

aginaa aginaa

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Babka drożdżowa

Babka drożdżowa

Reniz Reniz

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: