Babka majonezowa jest bardzo prosta w przygotowaniu. Wszystkie składniki dokładnie się miksuje, a następnie piecze. Majonez dodany do ciasta pełni rolę nawilżacza, np. zamiast oleju, oliwy czy masła. Ponadto połączenie mąki tortowej z ziemniaczaną nadaje ciastu lekką strukturę, podobną do babki piaskowej.

Babka z majonezem – co potrzeba do jej przygotowania?

Do przygotowania babki majonezowej potrzeba m.in.:
  • pół szklanki mąki tortowej,
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 150 gram cukru,
  • łyżeczki cukru waniliowego,
  • 4 jajek,
  • 200 ml majonezu (¾ szklanki),
  • półtora łyżeczki proszku do pieczenia,
  • dwóch łyżeczek aromatu cytrynowego.
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.

Jak zrobić babkę na majonezie?

Na początku mąkę ziemniaczaną i mąkę tortową należy przesiać do miski z proszkiem do pieczenia. Następnie dodaje się do niej cukier, aromat cytrynowy, jajka i majonez. Całość miksuje się przez około pięć minut, aż masa zrobi się lekko napuszona. Forma na babkę powinna być lekko wysmarowana masłem i oprószona mąką (lub kaszą manną). Zmiksowane ciasto kolejno należy przełożyć do blachy i piec je w piekarniku w temperaturze 160 stopni Celsjusza przez około godzinę. Babkę pod koniec pieczenia warto sprawdzić patyczkiem – jeśli jest suchy, jest gotowa.

Babka majonezowa z kakao, cukrem pudrem, lukrem lub polewą czekoladową – dodatki do ciasta

Wierzch babki majonezowej można polać lukrem, posypać cukrem pudrem, kakao lub cynamonem. Z ciastem dobrze łączy się polewa czekoladowa. Można ją zrobić, gotując białą czekoladę wymieszaną ze śmietaną kremówką. Taką gotową polewę wylewa się na wierzch babki, a dla dekoracji dodaje się kolorowej posypki lub wiórek kokosowych.
Babka ziemniaczana

Babka ziemniaczana

Babka ziemniaczana, inaczej babka kartoflana, to danie, które przygotowuje się ze startych surowych ziemniaków. Do ciasta dodaje się podsmażony na patelni boczek, kiełbasę oraz mąkę, jajka i przyprawy. Ziemniaczaną babkę przyprawia się czosnkiem, pieprzem, solą, ostrą papryką i majerankiem. Całość piecze się w formach keksowych. Babka ziemniaczana najlepiej smakuje na ciepło. Danie można podawać z jogurtem naturalnym, śmietaną lub sosem grzybowym, np. z kurek, borowików lub pieczarek.

Babka cytrynowa

Babka cytrynowa

Babka cytrynowa to idealne ciasto na Wielkanoc. Jest bardzo proste w przygotowaniu – nie zawiera masła ani margaryny. Zamiast tego najlepiej dodać do babki inny tłuszcz, np. olej rzepakowy. Do jej przygotowania potrzeba również: cukru, proszku do pieczenia, jaj, mąki tortowej, mąki ziemniaczanej, skórki i soku z cytryny. Wszystkie składniki wystarczy wymieszać i upiec. Babkę cytrynową można ozdobić, np. lukrem, cukrem pudrem lub bakaliami.

Babka cytrynowa wilgotna

Babka cytrynowa wilgotna

Doskonałym popołudniowym deserem podawanym z kawą lub herbatą jest wilgotna babka cytrynowa. Swoją charakterystyczną wilgotność zawdzięcza dodawanemu do niej cytrynowemu aromatowi, który można zastąpić sokiem z cytryny. W niektórych przepisach do mokrej babki dodaje się również serka homogenizowanego, najczęściej o waniliowym smaku. Kolejnym przysmakiem jest wilgotna babka czekoladowa przygotowywana z dodatkiem ciemnego kakao i waniliowego ekstraktu. Charakter mokrego ciasta ma również wilgotna babka jogurtowa, którą wzbogaca się o jogurt naturalny.

Babka drożdżowa

Babka drożdżowa

Babka drożdżowa to jedna z najsmaczniejszych babek wielkanocnych. Jest delikatna, maślana i długo pozostaje świeża. Puszysta babka drożdżowa najlepiej smakuje z rodzynkami i innymi bakaliami. Można ją też upiec z kakao lub kolorowym kisielem. Rodzajem babki drożdżowej jest babka drożdżowa parzona – rozczyn do tego wypieku przygotowuje się z wrzącego mleka, dzięki czemu ciasto ma ładną konsystencję bez grudek. Babkę drożdżową można też piec na co dzień w formie keksowej i podawać z kruszonką.

Babka marmurkowa

Babka marmurkowa

Marmurki na cieście są łatwe do zrobienia. Wystarczy do formy wlać warstwami jasne i ciemne ciasto a następnie całość wymieszać delikatnie patyczkiem tworząc esy-floresy. Taka babka marmurkowa łączy naturalnie dwa smaki, dając przy okazji ciekawy przekrój wypieku. Te ciasto ucierane robi się równie szybko, co zwykłą babkę. Wystarczy zmiksowaną bazę podzielić na dwie części i do jednej dodać kakao. Później już zostaje tylko przełożyć całość do formy i zapiec.

Babka piaskowa

Babka piaskowa

Babka piaskowa to najczęściej pojawiające się ciasto na wielkanocnym stole. Dlatego, że jest mocno zakorzenionym w naszej tradycji wypiekiem, istnieje tak wiele jego odmian. Jeden z najpopularniejszych wariantów piaskowych placków to babka piaskowa na oleju. Na święta babki polewane są lukrem lub czekoladą oraz aromatyzowane migdałami, rumem lub cytrusami.

W wersji bezglutenowej babkę można przygotować z mąki ziemniaczanej i mąki bezglutenowej (dostępnej w sklepach ze zdrową żywnością) lub mąki kukurydzianej, gryczanej, jaglanej, ryżowej, itp.

Babka czekoladowa

Babka czekoladowa

Babka czekoladowa to idealny deser dla miłośników czekolady. Ciasto piecze się w formach do babek lub keksu. Miękkie masło uciera się z cukrem na puszysty krem. Do masy dodaje jajka, mąkę, proszek do pieczenia, kakao oraz mleko. Najważniejszym składnikiem babki jest czekolada. Można ją pokruszyć na mniejsze kawałki, połączyć z ciastem i piec całość w piekarniku. Babkę polewa się rozpuszczoną czekoladą z mlekiem i masłem. Jeszcze ciepłą polewę można oprószyć wiórkami kokosowymi, kolorową posypką lub płatkami migdałów.

Babka z białek

Babka z białek

Babkę przygotowuje się z białek jajek, które ubija się na sztywną pianę z cukrem. Do piany dodaje się roztopioną i ostudzoną margarynę, mąkę i proszek do pieczenia. Babka z białek będzie mieć intensywny cytrynowy aromat, gdy do ciasta doda się startą skórkę z cytryny lub limonki. Babkę piecze się w wysokiej formie z wycięciem w środku. Po upieczeniu, ciasto można oprószyć cukrem pudrem, oblać polewą czekoladową lub lukrem. Tradycyjną babkę można piec również z kakao, makiem albo rodzynkami.

Polecane przepisy do kategorii Babka majonezowa

Znaleźliśmy 85 przepisów w kategorii Babka majonezowa

Babka majonezowa.

Babka majonezowa.

lalunia lalunia

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Babka z majonezem

Babka z majonezem

lucyna19 lucyna19

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Babka majonezowa

Babka majonezowa

Roksanka Roksanka

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Babka z majonezem

Babka z majonezem

haniakson haniakson
4

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Babka Majonezowa

Babka Majonezowa

macia94 macia94

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Babka majonezowa

Babka majonezowa

InesS InesS
10

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Babka z majonezem

Babka z majonezem

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Babka majonezowa

Babka majonezowa

góralka góralka
7

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Babka majonezowa

Babka majonezowa

Diiiana Diiiana

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

babka z majonezem

babka z majonezem

Iwetkka Iwetkka

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Babka z majonezem

Babka z majonezem

kiwi kiwi

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Babka z majonezem

Babka z majonezem

Maniutka Maniutka

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Babka majonezowa

Babka majonezowa

Halina07 Halina07
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: