Babka marmurkowa to tradycyjne ciasto waniliowo-kakaowe, często przygotowywane na święta, szczególnie Wielkanocne. Świetnie smakuje posypana po wierzchu cukrem pudrem, cynamonem lub polana gorzką czekoladą.

Z czego robi się ciasto marmurkowe?

Do zrobienia ciasta marmurkowego potrzeba kilku jajek, masła lub margaryny (musi mieć temperaturę pokojową), mąki i cukru pudru. Ponadto do babki przyda się: kilka łyżek proszku do pieczenia, kakao i aromatu waniliowego (lub rumowego). Aby ciasto było miękkie, można zastosować mieszankę mąk pszennej i ziemniaczanej w proporcjach 50:50.

Babka dwukolorowa – jak zrobić?

Aby zrobić babkę marmurkową na początku należy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie trzeba utrzeć masło z cukrem na jednolitą i puszystą masę. Kolejno małymi porcjami na przemian dodaje się po jajku i łyżce mąki z proszkiem do pieczenia. Większą część ciasta przelewa się do nasmarowanej i oprószonej bułką tartą formy, a do reszty wsypuje się kakao i miksuje. Na koniec miesza się ciemną część z jaśniejszą i piecze przez około 45 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza. Babkę marmurkowa przed wyciągnięciem warto sprawdzić patyczkiem (jeśli jest suchy, to ciasto jest dobre).

Babka marmurkowa z kakao, cynamonem, czekoladą i owocami

Babkę marmurkowa posypuje się cukrem pudrem. W zależności od upodobań można ją przyprawić zamiennie cynamonem, kakao lub polać rozpuszczoną, gorzką czekoladą. Przed podaniem babkę dekoruje się również bitą śmietaną (śmietaną kremówką wymieszaną z cukrem pudrem), kawałkami kakaowca i świeżymi wisienkami (lub innymi owocami, np. malinami, czereśniami).
Babka piaskowa

Babka piaskowa

Babka piaskowa to dość suchy i kruchy wypiek. Taką konsystencję uzyskuje się poprzez wymieszanie mąki pszennej z ziemniaczaną. Najpopularniejszym wariantem tego ciasta ucieranego jest babka cytrynowa. Częstym składnikiem w tych wypiekach jest olej, który idealnie scala pozostałe elementy masy. Babka piaskowa może występować również z dodatkiem kakao, suszonych owoców lub bakalii.

Babka drożdżowa

Babka drożdżowa

Nie masz w domu miksera a masz ochotę na babkę? W takiej sytuacji najlepszym wyjściem jest babka drożdżowa. Przygotowuje się ją dość szybko – wystarczy składniki zagnieść, odstawić ciasto do wyrośnięcia a następnie zapiec. Taka babka wcale nie musi wyjść sucha – wystarczą odpowiednie proporcje, by uzyskać idealne, lekko wilgotne, ciasto. I choć sama babka drożdżowa smakuje znakomicie, dobrze do ciasta dodać rodzynki i inne bakalie, które dodatkowo wzbogacą ten wypiek!

Babka czekoladowa

Babka czekoladowa

Babka i babeczki czekoladowe to wypieki, które lubi każdy. Te ciasta dają spore pole do popisu, jeśli chodzi o modyfikacje. Popularna staje się babka czekoladowa z burakami oraz ciasto w wersji wegańskiej – z karobem i bez jajek. Dodatkowo można je przygotować z polewą czekoladową i wiśniami. To deser, który warto sobie zaserwować nawet na diecie!

Babka cytrynowa

Babka cytrynowa

Delikatnie kwaskowata, dostępna w wersji wilgotnej lub piaskowej. Babka cytrynowa to najprostsza wariacja na temat ciasta ucieranego. Można ją przygotować o każdej porze roku. Aby ją zrobić, wystarczy do masy dodać sok z cytryny lub aromat cytrynowy do ciast. Dzięki temu uzyskuje się bardzo aromatyczne ciasto, które dobrze jest ozdobić domowym lukrem. Taką babkę można serwować z dżemem, konfiturą czy nawet dodać ją do kisielu.

Polecane przepisy do kategorii Babka marmurkowa

Znaleźliśmy 60 przepisów w kategorii Babka marmurkowa

Babka marmurkowa

Babka marmurkowa

Mniam1 Mniam1
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Marmurkowa babka

Marmurkowa babka

aga-25 aga-25

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Babka marmurkowa

Babka marmurkowa

Babeczka35 Babeczka35

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Babka marmurkowa

Babka marmurkowa

joana30 joana30

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Keks marmurkowy

Keks marmurkowy

2milutka 2milutka
9

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Babka Marmurowa

Babka Marmurowa

kicaj14 kicaj14

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: