Babka marmurkowa to tradycyjne ciasto waniliowo-kakaowe, często przygotowywane na święta, szczególnie Wielkanocne. Świetnie smakuje posypana po wierzchu cukrem pudrem, cynamonem lub polana gorzką czekoladą.

Z czego robi się ciasto marmurkowe?

Do zrobienia ciasta marmurkowego potrzeba kilku jajek, masła lub margaryny (musi mieć temperaturę pokojową), mąki i cukru pudru. Ponadto do babki przyda się: kilka łyżek proszku do pieczenia, kakao i aromatu waniliowego (lub rumowego). Aby ciasto było miękkie, można zastosować mieszankę mąk pszennej i ziemniaczanej w proporcjach 50:50.

Babka dwukolorowa – jak zrobić?

Aby zrobić babkę marmurkową na początku należy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie trzeba utrzeć masło z cukrem na jednolitą i puszystą masę. Kolejno małymi porcjami na przemian dodaje się po jajku i łyżce mąki z proszkiem do pieczenia. Większą część ciasta przelewa się do nasmarowanej i oprószonej bułką tartą formy, a do reszty wsypuje się kakao i miksuje. Na koniec miesza się ciemną część z jaśniejszą i piecze przez około 45 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza. Babkę marmurkowa przed wyciągnięciem warto sprawdzić patyczkiem (jeśli jest suchy, to ciasto jest dobre).

Babka marmurkowa z kakao, cynamonem, czekoladą i owocami

Babkę marmurkowa posypuje się cukrem pudrem. W zależności od upodobań można ją przyprawić zamiennie cynamonem, kakao lub polać rozpuszczoną, gorzką czekoladą. Przed podaniem babkę dekoruje się również bitą śmietaną (śmietaną kremówką wymieszaną z cukrem pudrem), kawałkami kakaowca i świeżymi wisienkami (lub innymi owocami, np. malinami, czereśniami).
Babka czekoladowa

Babka czekoladowa

Babka czekoladowa to idealny deser dla miłośników czekolady. Ciasto piecze się w formach do babek lub keksu. Miękkie masło uciera się z cukrem na puszysty krem. Do masy dodaje jajka, mąkę, proszek do pieczenia, kakao oraz mleko. Najważniejszym składnikiem babki jest czekolada. Można ją pokruszyć na mniejsze kawałki, połączyć z ciastem i piec całość w piekarniku. Babkę polewa się rozpuszczoną czekoladą z mlekiem i masłem. Jeszcze ciepłą polewę można oprószyć wiórkami kokosowymi, kolorową posypką lub płatkami migdałów.

Babka majonezowa

Babka majonezowa

Babka majonezowa to puszyste i delikatne ciasto, które przygotowuje się najczęściej na święta wielkanocne. Tradycyjną babkę piecze się w specjalnej wysokiej formie z wycięciem w środku. Składniki na ciasto to: jajka, mąka tortowa i ziemniaczana, cukier oraz proszek do pieczenia. Zamiast oleju lub masła do ciasta dodaje się majonez, który powoduje, że babka jest wilgotna. Po upieczeniu ciasto polewa się białą czekoladą lub lukrem. Jeszcze ciepłą polewę można obsypać kolorową posypką, wiórkami kokosowymi lub startą czekoladą.

Babka ziemniaczana

Babka ziemniaczana

Babka ziemniaczana, inaczej babka kartoflana, to danie, które przygotowuje się ze startych surowych ziemniaków. Do ciasta dodaje się podsmażony na patelni boczek, kiełbasę oraz mąkę, jajka i przyprawy. Ziemniaczaną babkę przyprawia się czosnkiem, pieprzem, solą, ostrą papryką i majerankiem. Całość piecze się w formach keksowych. Babka ziemniaczana najlepiej smakuje na ciepło. Danie można podawać z jogurtem naturalnym, śmietaną lub sosem grzybowym, np. z kurek, borowików lub pieczarek.

Babka cytrynowa

Babka cytrynowa

Babka cytrynowa to idealne ciasto na Wielkanoc. Jest bardzo proste w przygotowaniu – nie zawiera masła ani margaryny. Zamiast tego najlepiej dodać do babki inny tłuszcz, np. olej rzepakowy. Do jej przygotowania potrzeba również: cukru, proszku do pieczenia, jaj, mąki tortowej, mąki ziemniaczanej, skórki i soku z cytryny. Wszystkie składniki wystarczy wymieszać i upiec. Babkę cytrynową można ozdobić, np. lukrem, cukrem pudrem lub bakaliami.

Babka cytrynowa wilgotna

Babka cytrynowa wilgotna

Doskonałym popołudniowym deserem podawanym z kawą lub herbatą jest wilgotna babka cytrynowa. Swoją charakterystyczną wilgotność zawdzięcza dodawanemu do niej cytrynowemu aromatowi, który można zastąpić sokiem z cytryny. W niektórych przepisach do mokrej babki dodaje się również serka homogenizowanego, najczęściej o waniliowym smaku. Kolejnym przysmakiem jest wilgotna babka czekoladowa przygotowywana z dodatkiem ciemnego kakao i waniliowego ekstraktu. Charakter mokrego ciasta ma również wilgotna babka jogurtowa, którą wzbogaca się o jogurt naturalny.

Babka z białek

Babka z białek

Babkę przygotowuje się z białek jajek, które ubija się na sztywną pianę z cukrem. Do piany dodaje się roztopioną i ostudzoną margarynę, mąkę i proszek do pieczenia. Babka z białek będzie mieć intensywny cytrynowy aromat, gdy do ciasta doda się startą skórkę z cytryny lub limonki. Babkę piecze się w wysokiej formie z wycięciem w środku. Po upieczeniu, ciasto można oprószyć cukrem pudrem, oblać polewą czekoladową lub lukrem. Tradycyjną babkę można piec również z kakao, makiem albo rodzynkami.

Babka drożdżowa

Babka drożdżowa

Babka drożdżowa to jedna z najsmaczniejszych babek wielkanocnych. Jest delikatna, maślana i długo pozostaje świeża. Puszysta babka drożdżowa najlepiej smakuje z rodzynkami i innymi bakaliami. Można ją też upiec z kakao lub kolorowym kisielem. Rodzajem babki drożdżowej jest babka drożdżowa parzona – rozczyn do tego wypieku przygotowuje się z wrzącego mleka, dzięki czemu ciasto ma ładną konsystencję bez grudek. Babkę drożdżową można też piec na co dzień w formie keksowej i podawać z kruszonką.

Babka piaskowa

Babka piaskowa

Babka piaskowa to najczęściej pojawiające się ciasto na wielkanocnym stole. Dlatego, że jest mocno zakorzenionym w naszej tradycji wypiekiem, istnieje tak wiele jego odmian. Jeden z najpopularniejszych wariantów piaskowych placków to babka piaskowa na oleju. Na święta babki polewane są lukrem lub czekoladą oraz aromatyzowane migdałami, rumem lub cytrusami.

W wersji bezglutenowej babkę można przygotować z mąki ziemniaczanej i mąki bezglutenowej (dostępnej w sklepach ze zdrową żywnością) lub mąki kukurydzianej, gryczanej, jaglanej, ryżowej, itp.

Polecane przepisy do kategorii Babka marmurkowa

Znaleźliśmy 61 przepisów w kategorii Babka marmurkowa

Babka marmurkowa

Babka marmurkowa

Mniam1 Mniam1
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Marmurkowa babka

Marmurkowa babka

aga-25 aga-25

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Babka marmurkowa

Babka marmurkowa

Babeczka35 Babeczka35

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Babka marmurkowa

Babka marmurkowa

joana30 joana30

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Keks marmurkowy

Keks marmurkowy

2milutka 2milutka
9

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: