Babka to ciasto, które nie jest pracochłonne i zbyt skomplikowane w wykonaniu. Uda się nawet początkującej pani domu. Do przygotowania tego wypieku potrzebujemy zaledwie kilku składników!

Najbardziej popularne są babki piaskowe - delikatne, lekkie i puszyste. Warto upiec także babkę cytrynową, marmurkową, bezglutenową lub czekoladową.

Niezastąpiona jest również tradycyjna babka drożdżowa. Dodane do ciasta rodzynki sprawią, że ciasto z pewnością posmakuje domownikom i będzie co roku królowało w naszym domu nie tylko na Wielkanoc.

Udekorowana babka nie tylko świetnie smakuje, ale i cieszy oko. Do jej ozdobienia wykorzystać możemy: cukier puder, wiórki kokosowe, lukier, czekoladę, toffi lub masę cukrową.

Jeśli wolimy babkę w wersji na słono, warto pokusić się i przygotować babkę ziemniaczaną z utartych surowych ziemniaków wymieszanych ze skwarkami ze świeżo stopionego boczku lub słoniny.

Zainspiruj się kulinarnie i przygotuj tradycyjne przysmaki według naszych receptur. Zapraszamy!
Babka bez jajek

Babka bez jajek

Babka bez jajek i mleka to dobry pomysł na deser dla osób uczulonych na nabiał. Taki deser sprowadzi się o każdej porze dnia. Jest miękka, subtelnie wilgotna, wręcz rozpływa się w ustach. Złocistą i pachnąca babkę można przygotować w wersji czekoladowej – z odrobiną kakao, cytrynowej – z nutą soku z cytryny lub wyjątkowo kruchym – piaskowym wydaniu. Tajemnica smaku i sypkiej struktury babki piaskowej tkwi w połączeniu dwóch rodzajów mąk – pszennej i ziemniaczanej. To właśnie one nadają ciastu tę aksamitną konsystencję. Ciasto babkowe najlepiej smakuje oblane białym lukrem lub oprószone cukrem pudrem.

Babka wielkanocna

Babka wielkanocna

Wśród tradycyjnych ciast wielkanocnych obowiązkowo musi się znaleźć babka. Może być piaskowa, drożdżowa lub cytrynowa – w każdej wersji dopełni świąteczny stół. Babki wielkanocne pieczone w mniejszych formach można bez problemu dodać do koszyczka ze święconką. To bowiem nie tylko świetny element dekoracyjny, lecz również symbol naszych umiejętności!

Babka marmurkowa

Babka marmurkowa

Marmurki na cieście są łatwe do zrobienia. Wystarczy do formy wlać warstwami jasne i ciemne ciasto a następnie całość wymieszać delikatnie patyczkiem tworząc esy-floresy. Taka babka marmurkowa łączy naturalnie dwa smaki, dając przy okazji ciekawy przekrój wypieku. Te ciasto ucierane robi się równie szybko, co zwykłą babkę. Wystarczy zmiksowaną bazę podzielić na dwie części i do jednej dodać kakao. Później już zostaje tylko przełożyć całość do formy i zapiec.

Babka piaskowa

Babka piaskowa

Babka piaskowa to dość suchy i kruchy wypiek. Taką konsystencję uzyskuje się poprzez wymieszanie mąki pszennej z ziemniaczaną. Najpopularniejszym wariantem tego ciasta ucieranego jest babka cytrynowa. Częstym składnikiem w tych wypiekach jest olej, który idealnie scala pozostałe elementy masy. Babka piaskowa może występować również z dodatkiem kakao, suszonych owoców lub bakalii.

Babka drożdżowa

Babka drożdżowa

Nie masz w domu miksera a masz ochotę na babkę? W takiej sytuacji najlepszym wyjściem jest babka drożdżowa. Przygotowuje się ją dość szybko – wystarczy składniki zagnieść, odstawić ciasto do wyrośnięcia a następnie zapiec. Taka babka wcale nie musi wyjść sucha – wystarczą odpowiednie proporcje, by uzyskać idealne, lekko wilgotne, ciasto. I choć sama babka drożdżowa smakuje znakomicie, dobrze do ciasta dodać rodzynki i inne bakalie, które dodatkowo wzbogacą ten wypiek!

Babka czekoladowa

Babka czekoladowa

Babka i babeczki czekoladowe to wypieki, które lubi każdy. Te ciasta dają spore pole do popisu, jeśli chodzi o modyfikacje. Popularna staje się babka czekoladowa z burakami oraz ciasto w wersji wegańskiej – z karobem i bez jajek. Dodatkowo można je przygotować z polewą czekoladową i wiśniami. To deser, który warto sobie zaserwować nawet na diecie!

Babka cytrynowa

Babka cytrynowa

Delikatnie kwaskowata, dostępna w wersji wilgotnej lub piaskowej. Babka cytrynowa to najprostsza wariacja na temat ciasta ucieranego. Można ją przygotować o każdej porze roku. Aby ją zrobić, wystarczy do masy dodać sok z cytryny lub aromat cytrynowy do ciast. Dzięki temu uzyskuje się bardzo aromatyczne ciasto, które dobrze jest ozdobić domowym lukrem. Taką babkę można serwować z dżemem, konfiturą czy nawet dodać ją do kisielu.

Polecane przepisy do kategorii Babki

Znaleźliśmy 2251 przepisów w kategorii Babki

Babka tulipan

Babka tulipan

Pani Domu Pani Domu

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Babka marmurkowa

Babka marmurkowa

Mniam1 Mniam1
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Marmurkowa babka

Marmurkowa babka

aga-25 aga-25

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: