Babka to ciasto, które nie jest pracochłonne i zbyt skomplikowane w wykonaniu. Uda się nawet początkującej pani domu. Do przygotowania tego wypieku potrzebujemy zaledwie kilku składników!

Najbardziej popularne są babki piaskowe - delikatne, lekkie i puszyste. Warto upiec także babkę cytrynową, marmurkową, bezglutenową lub czekoladową.

Niezastąpiona jest również tradycyjna babka drożdżowa. Dodane do ciasta rodzynki sprawią, że ciasto z pewnością posmakuje domownikom i będzie co roku królowało w naszym domu nie tylko na Wielkanoc.

Udekorowana babka nie tylko świetnie smakuje, ale i cieszy oko. Do jej ozdobienia wykorzystać możemy: cukier puder, wiórki kokosowe, lukier, czekoladę, toffi lub masę cukrową.

Jeśli wolimy babkę w wersji na słono, warto pokusić się i przygotować babkę ziemniaczaną z utartych surowych ziemniaków wymieszanych ze skwarkami ze świeżo stopionego boczku lub słoniny.

Zainspiruj się kulinarnie i przygotuj tradycyjne przysmaki według naszych receptur. Zapraszamy!
Babka bez jajek

Babka bez jajek

Babka bez jajek i mleka to dobry pomysł na deser dla osób uczulonych na nabiał. Taki deser sprowadzi się o każdej porze dnia. Jest miękka, subtelnie wilgotna, wręcz rozpływa się w ustach. Złocistą i pachnąca babkę można przygotować w wersji czekoladowej – z odrobiną kakao, cytrynowej – z nutą soku z cytryny lub wyjątkowo kruchym – piaskowym wydaniu. Tajemnica smaku i sypkiej struktury babki piaskowej tkwi w połączeniu dwóch rodzajów mąk – pszennej i ziemniaczanej. To właśnie one nadają ciastu tę aksamitną konsystencję. Ciasto babkowe najlepiej smakuje oblane białym lukrem lub oprószone cukrem pudrem.

Babka piaskowa

Babka piaskowa

Babka piaskowa to dość suchy i kruchy wypiek. Taką konsystencję uzyskuje się poprzez wymieszanie mąki pszennej z ziemniaczaną. Najpopularniejszym wariantem tego ciasta ucieranego jest babka cytrynowa. Częstym składnikiem w tych wypiekach jest olej, który idealnie scala pozostałe elementy masy. Babka piaskowa może występować również z dodatkiem kakao, suszonych owoców lub bakalii.

Babka cytrynowa

Babka cytrynowa

Delikatnie kwaskowata, dostępna w wersji wilgotnej lub piaskowej. Babka cytrynowa to najprostsza wariacja na temat ciasta ucieranego. Można ją przygotować o każdej porze roku. Aby ją zrobić, wystarczy do masy dodać sok z cytryny lub aromat cytrynowy do ciast. Dzięki temu uzyskuje się bardzo aromatyczne ciasto, które dobrze jest ozdobić domowym lukrem. Taką babkę można serwować z dżemem, konfiturą czy nawet dodać ją do kisielu.

Babka marmurkowa

Babka marmurkowa

Marmurki na cieście są łatwe do zrobienia. Wystarczy do formy wlać warstwami jasne i ciemne ciasto a następnie całość wymieszać delikatnie patyczkiem tworząc esy-floresy. Taka babka marmurkowa łączy naturalnie dwa smaki, dając przy okazji ciekawy przekrój wypieku. Te ciasto ucierane robi się równie szybko, co zwykłą babkę. Wystarczy zmiksowaną bazę podzielić na dwie części i do jednej dodać kakao. Później już zostaje tylko przełożyć całość do formy i zapiec.

Babka czekoladowa

Babka czekoladowa

Babka i babeczki czekoladowe to wypieki, które lubi każdy. Te ciasta dają spore pole do popisu, jeśli chodzi o modyfikacje. Popularna staje się babka czekoladowa z burakami oraz ciasto w wersji wegańskiej – z karobem i bez jajek. Dodatkowo można je przygotować z polewą czekoladową i wiśniami. To deser, który warto sobie zaserwować nawet na diecie!

Babka drożdżowa

Babka drożdżowa

Nie masz w domu miksera a masz ochotę na babkę? W takiej sytuacji najlepszym wyjściem jest babka drożdżowa. Przygotowuje się ją dość szybko – wystarczy składniki zagnieść, odstawić ciasto do wyrośnięcia a następnie zapiec. Taka babka wcale nie musi wyjść sucha – wystarczą odpowiednie proporcje, by uzyskać idealne, lekko wilgotne, ciasto. I choć sama babka drożdżowa smakuje znakomicie, dobrze do ciasta dodać rodzynki i inne bakalie, które dodatkowo wzbogacą ten wypiek!

Babka wielkanocna

Babka wielkanocna

Wśród tradycyjnych ciast wielkanocnych obowiązkowo musi się znaleźć babka. Może być piaskowa, drożdżowa lub cytrynowa – w każdej wersji dopełni świąteczny stół. Babki wielkanocne pieczone w mniejszych formach można bez problemu dodać do koszyczka ze święconką. To bowiem nie tylko świetny element dekoracyjny, lecz również symbol naszych umiejętności!

Polecane przepisy do kategorii Babki

Znaleźliśmy 2051 przepisów w kategorii Babki

Babka z batatem

Babka z batatem

mysza75 mysza75
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Babka cytrynowa

Babka cytrynowa

MamaNaMedal MamaNaMedal

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Babka waniliowa

Babka waniliowa

gosia p. gosia p.

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Babka   piegusek

Babka piegusek

Camilla0804 Camilla0804

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ciasto cytrynowe

Ciasto cytrynowe

iziona iziona

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: