Babka to ciasto, które nie jest pracochłonne i zbyt skomplikowane w wykonaniu. Uda się nawet początkującej pani domu. Do przygotowania tego wypieku potrzebujemy zaledwie kilku składników!

Najbardziej popularne są babki piaskowe - delikatne, lekkie i puszyste. Warto upiec także babkę cytrynową, marmurkową, bezglutenową lub czekoladową.

Niezastąpiona jest również tradycyjna babka drożdżowa. Dodane do ciasta rodzynki sprawią, że ciasto z pewnością posmakuje domownikom i będzie co roku królowało w naszym domu nie tylko na Wielkanoc.

Udekorowana babka nie tylko świetnie smakuje, ale i cieszy oko. Do jej ozdobienia wykorzystać możemy: cukier puder, wiórki kokosowe, lukier, czekoladę, toffi lub masę cukrową.

Jeśli wolimy babkę w wersji na słono, warto pokusić się i przygotować babkę ziemniaczaną z utartych surowych ziemniaków wymieszanych ze skwarkami ze świeżo stopionego boczku lub słoniny.

Zainspiruj się kulinarnie i przygotuj tradycyjne przysmaki według naszych receptur. Zapraszamy!
Babka cytrynowa

Babka cytrynowa

Babka cytrynowa to idealne ciasto na Wielkanoc. Jest bardzo proste w przygotowaniu – nie zawiera masła ani margaryny. Zamiast tego najlepiej dodać do babki inny tłuszcz, np. olej rzepakowy. Do jej przygotowania potrzeba również: cukru, proszku do pieczenia, jaj, mąki tortowej, mąki ziemniaczanej, skórki i soku z cytryny. Wszystkie składniki wystarczy wymieszać i upiec. Babkę cytrynową można ozdobić, np. lukrem, cukrem pudrem lub bakaliami.

Babka drożdżowa

Babka drożdżowa

Babka drożdżowa to jedna z najsmaczniejszych babek wielkanocnych. Jest delikatna, maślana i długo pozostaje świeża. Puszysta babka drożdżowa najlepiej smakuje z rodzynkami i innymi bakaliami. Można ją też upiec z kakao lub kolorowym kisielem. Rodzajem babki drożdżowej jest babka drożdżowa parzona – rozczyn do tego wypieku przygotowuje się z wrzącego mleka, dzięki czemu ciasto ma ładną konsystencję bez grudek. Babkę drożdżową można też piec na co dzień w formie keksowej i podawać z kruszonką.

Babka marmurkowa

Babka marmurkowa

Marmurki na cieście są łatwe do zrobienia. Wystarczy do formy wlać warstwami jasne i ciemne ciasto a następnie całość wymieszać delikatnie patyczkiem tworząc esy-floresy. Taka babka marmurkowa łączy naturalnie dwa smaki, dając przy okazji ciekawy przekrój wypieku. Te ciasto ucierane robi się równie szybko, co zwykłą babkę. Wystarczy zmiksowaną bazę podzielić na dwie części i do jednej dodać kakao. Później już zostaje tylko przełożyć całość do formy i zapiec.

Babka wielkanocna

Babka wielkanocna

Wśród tradycyjnych ciast wielkanocnych obowiązkowo musi się znaleźć babka. Może być piaskowa, drożdżowa lub cytrynowa – w każdej wersji dopełni świąteczny stół. Babki wielkanocne pieczone w mniejszych formach można bez problemu dodać do koszyczka ze święconką. To bowiem nie tylko świetny element dekoracyjny, lecz również symbol naszych umiejętności!

Babka bez jajek

Babka bez jajek

Babka bez jajek i mleka to dobry pomysł na deser dla osób uczulonych na nabiał. Taki deser sprowadzi się o każdej porze dnia. Jest miękka, subtelnie wilgotna, wręcz rozpływa się w ustach. Złocistą i pachnąca babkę można przygotować w wersji czekoladowej – z odrobiną kakao, cytrynowej – z nutą soku z cytryny lub wyjątkowo kruchym – piaskowym wydaniu. Tajemnica smaku i sypkiej struktury babki piaskowej tkwi w połączeniu dwóch rodzajów mąk – pszennej i ziemniaczanej. To właśnie one nadają ciastu tę aksamitną konsystencję. Ciasto babkowe najlepiej smakuje oblane białym lukrem lub oprószone cukrem pudrem.

Babka piaskowa

Babka piaskowa

Babka piaskowa to najczęściej pojawiające się ciasto na wielkanocnym stole. Dlatego, że jest mocno zakorzenionym w naszej tradycji wypiekiem, istnieje tak wiele jego odmian. Jeden z najpopularniejszych wariantów piaskowych placków to babka piaskowa na oleju. Na święta babki polewane są lukrem lub czekoladą oraz aromatyzowane migdałami, rumem lub cytrusami.

W wersji bezglutenowej babkę można przygotować z mąki ziemniaczanej i mąki bezglutenowej (dostępnej w sklepach ze zdrową żywnością) lub mąki kukurydzianej, gryczanej, jaglanej, ryżowej, itp.

Babka czekoladowa

Babka czekoladowa

Babka czekoladowa to idealny deser dla miłośników czekolady. Ciasto piecze się w formach do babek lub keksu. Miękkie masło uciera się z cukrem na puszysty krem. Do masy dodaje jajka, mąkę, proszek do pieczenia, kakao oraz mleko. Najważniejszym składnikiem babki jest czekolada. Można ją pokruszyć na mniejsze kawałki, połączyć z ciastem i piec całość w piekarniku. Babkę polewa się rozpuszczoną czekoladą z mlekiem i masłem. Jeszcze ciepłą polewę można oprószyć wiórkami kokosowymi, kolorową posypką lub płatkami migdałów.

Babka z białek

Babka z białek

Babkę przygotowuje się z białek jajek, które ubija się na sztywną pianę z cukrem. Do piany dodaje się roztopioną i ostudzoną margarynę, mąkę i proszek do pieczenia. Babka z białek będzie mieć intensywny cytrynowy aromat, gdy do ciasta doda się startą skórkę z cytryny lub limonki. Babkę piecze się w wysokiej formie z wycięciem w środku. Po upieczeniu, ciasto można oprószyć cukrem pudrem, oblać polewą czekoladową lub lukrem. Tradycyjną babkę można piec również z kakao, makiem albo rodzynkami.

Babka majonezowa

Babka majonezowa

Babka majonezowa to puszyste i delikatne ciasto, które przygotowuje się najczęściej na święta wielkanocne. Tradycyjną babkę piecze się w specjalnej wysokiej formie z wycięciem w środku. Składniki na ciasto to: jajka, mąka tortowa i ziemniaczana, cukier oraz proszek do pieczenia. Zamiast oleju lub masła do ciasta dodaje się majonez, który powoduje, że babka jest wilgotna. Po upieczeniu ciasto polewa się białą czekoladą lub lukrem. Jeszcze ciepłą polewę można obsypać kolorową posypką, wiórkami kokosowymi lub startą czekoladą.

Polecane przepisy do kategorii Babki

Znaleźliśmy 2626 przepisów w kategorii Babki

Babka orzechowa Eli

Babka orzechowa Eli

eli_555 eli_555

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

łaciata babka

łaciata babka

agata1722 agata1722

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

babka ucierana

babka ucierana

agata1722 agata1722

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

drożdzowa babka

drożdzowa babka

agata1722 agata1722

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

babka migdalowa

babka migdalowa

agata1722 agata1722

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Piaskowa babka

Piaskowa babka

smaki12 smaki12

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Wieniec truskawkowy

Wieniec truskawkowy

zewa zewa
3

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Wieniec borówkowy

Wieniec borówkowy

misia53 misia53
10

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

babka drożdżowa

babka drożdżowa

agnes31 agnes31

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Panettone

Panettone

klaudia_ewa klaudia_ewa
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ciasto Zebra

Ciasto Zebra

Wiks Wiks
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Mój Murzynek

Mój Murzynek

Papaja Papaja

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

babka piaskowa

babka piaskowa

agata1722 agata1722

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

babka

babka

agata1722 agata1722
3

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Babka Budyniowa

Babka Budyniowa

dzastina dzastina

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Babka tradycyjna

Babka tradycyjna

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

babka kawowa

babka kawowa

madziorek84 madziorek84

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Mrówkowiec

Mrówkowiec

shimetsu shimetsu
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Babka gotowana

Babka gotowana

Marah Marah
8

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Babka Piaskowa

Babka Piaskowa

Koralko Koralko

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Babka majonezowa

Babka majonezowa

Diiiana Diiiana

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Babka na blache

Babka na blache

Diiiana Diiiana

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Babka czekoladowa

Babka czekoladowa

shimetsu shimetsu

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: