Bakłażan nadziewany to jeden z pomysłów na to warzywo. Można go zrobić na wiele różnych sposobów. Wystarczy nieco pokombinować z nadzieniem. Bakłażan faszerowany kaszą jaglaną, kurczakiem lub pieczarkami z pewnością skradną Ci serce. Szczególnie, że można go zrobić naprawdę szybko. Wystarczy użyć składników, które masz pod ręką i gotowe! Takie danie warto serwować z dodatkiem sosu – czosnkowego, jogurtowego lub śmietanowego. Te połączenia z pewnością przypadną Ci do gustu!
Farsze

Farsze

Uzupełnieniem rozmaitych potraw są farsze, czyli smaczne nadzienia przygotowywane najczęściej z mielonego mięsa i różnorodnych warzyw. Stosuje się je zarówno w kuchni tradycyjnej do przyrządzenia chrupiących krokietów z mięsem i pieczarkami, jak również w kuchni wegańskiej do nadziewania warzyw, najczęściej papryki lub cukinii. W roli efektownej potrawy sprawdzi się pieczony kurczak faszerowany kaszą i pieczarkami bądź wątróbką drobiową.

cukinia faszerowana mięsem mielonym

cukinia faszerowana mięsem mielonym

Cukinia faszerowana mięsem mielonym jest chyba serwowana najczęściej. Możemy do jej przygotowania użyć różnego rodzaju mięs, dobrze smakować będzie z wieprzowiną, wołowiną, indykiem, czy kurczakiem. Często serwuje się cukinie faszerowaną mięsem mielonym, pieczarkami i ryżem. Posypujemy ja obficie startym żółtym zerem i zapiekamy ją w piekarniku.

Papryka faszerowana mięsem mielonym

Papryka faszerowana mięsem mielonym

Papryka nadziewana mięsem mielonym to klasyczna wersja warzyw faszerowanych. Oczyszczona z pestek papryka faszerowana jest podsmażonym mięsem mielonym z dodatkiem pomidorów, pieczarek lub ryżu. Całość zapieka się w piekarniku lub na grillu. Gdy warzywo będzie miękkie – można je serwować. Smak dopełni surówka oraz sos czosnkowy.

Dania z bakłażana

Dania z bakłażana

Bakłażan to jeden z najważniejszych składników ratatouille, a także innych gulaszy warzywnych. To warzywo o intensywnie fioletowej skórce bywa także składnikiem sałatek. Bakłażan można również smażyć po pokrojeniu go w plastry, w panierce lub bez niej. Doskonale nadaje się on też do duszenia na patelni, np. z cukinią. Potrawa z bakłażana i cukinii może być uzupełniona papryką, pomidorami, cebulą, serem feta. Warto do niej dodać ziarna słonecznika. Duszony bakłażan z patelni to doskonała przystawka do mięsnych dań.

Bakłażan faszerowany mięsem mielonym

Bakłażan faszerowany mięsem mielonym

Bakłażan to warzywo, które można przygotować na wiele sposobów. Pieczony, grillowany, smażony – zawsze smakuje znakomicie. Jedną z opcji jest bakłażan nadziewany mięsem mielonym. Ta propozycja świetnie sprawdzi się na różnego rodzaju imprezy. Ta potrawa jest szybka i prosta w przygotowaniu. Dlatego jeśli nie masz pomysłu na obiad lub przystawkę na gorąco – sięgnij po przepisy na bakłażana nadziewanego mięsem – wołowym, wieprzowym lub drobiowym.

Bakłażan faszerowany warzywami

Bakłażan faszerowany warzywami

Masz ochotę na bakłażana nadziewanego w wersji wegetariańskiej? Wystarczy, że farsz mięsny zamienisz na ten z gotowanych lub konserwowych warzyw. Całość wystarczy połączyć z kaszą lub wybranym gęstym sosem. Świetnie do tego celu sprawdzi się beszamel. Bakłażana nadziewanego warzywami wystarczy zapiec w 180 st. C przez ok. 20-30 minut, by cieszyć się pysznym obiadem. Użyj do tej potrawy ulubione składniki i zachwyć się jego smakiem. Szczególnie, że całe danie zrobisz naprawdę błyskawicznie!

Warzywa

Warzywa

Najbardziej popularnym składnikiem polskiej kuchni są ziemniaki. To warzywa bulwiaste z dużą zawartością skrobi. Marchewka, seler, buraki i rzodkiewka należą do warzyw korzeniowych, których jadalną częścią jest tylko korzeń. Rukolę, sałatę, szpinak czy cykorię można użyć do różnego rodzaju sałatek warzywnych, mięsnych i makaronowych. Do warzyw strączkowych zalicza się: bób, fasolę, ciecierzycę, groch oraz soczewicę. Warzywa można gotować, grillować, piec i smażyć. Są doskonałym dodatkiem do dań głównych, przekąsek, sałatek oraz zup.

Znaleźliśmy 60 przepisów w kategorii Bakłażan faszerowany