Bakłażan to warzywo, przyrządzane na wiele sposobów. Zwany też oberżyną występuje w kilku wersjach kolorystycznych. Najpopularniejsze bakłażany to te o barwie ciemnofioletowej i ciemnozielonej. Wszystkie z nich mają dość delikatny, chociaż czasem lekko cierpki smak. Niegdyś serwowano je wyłącznie na stołach mniej zamożnych ludzi. Dzisiaj bakłażan doświadcza prawdziwej kulinarnej nobilitacji. Uznaje się go nawet za warzywo luksusowe.

Kulinarnych zastosowań bakłażana jest wiele. Podaje się go w sałatkach z bakłażana, zapiekankach i przystawkach. To z niego powstają też bardzo dobre sosy, dipy i kremy. Nic nie może równać się ze smakiem bakłażana faszerowanego mięsem lub warzywami, a następnie zapiekanego w piekarniku. Bakłażan to także niekwestionowany bohater wśród warzyw, które wrzucamy na grilla.

Warzywo idealne jeśli chodzi o przygotowywanie przekąsek. W łatwy sposób można z niego zrobić pyszne koreczki, roladki i inne przystawki.

Podczas tworzenia potraw z bakłażana trzeba pamiętać o ich solidnym doprawieniu. Warzywo to nie ma zbyt wyrazistego smaku, dlatego należy zadbać o intensywne dodatki. Przyrządzając dania z bakłażana należy też uważać z tłuszczem, ponieważ bakłażan wchłania go bardzo dużo. Poniżej znajdziecie doskonałe przepisy na potrawy z bakłażanem w roli głównej!

Zdjęcie: Fotolia

Znaleźliśmy 397 przepisów w kategorii Bakłażan

Zapiekanka a'la musaka

Zapiekanka a'la musaka

dża dża

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ratatuj wg Alex

Ratatuj wg Alex

Alex_M Alex_M

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: