Bakłażan, nazywany inaczej oberżyną lub gruszką miłosną wywodzi się z Indii. Ciekawostką jest to, że z botanicznego punktu widzenia przynależy on do jagód. W XVI – wiecznej Polsce bakłażany uprawiane były jedynie jako roślina ozdobna, dopiero z upływem czasu odkryto ich kulinarne zastosowanie. Oberżyna cechuje się niską kalorycznością, jest dobrym źródłem włókna pokarmowego, magnezu, potasu i wapnia. Bakłażan wykazuje również właściwości zdrowotne – usprawnia przemianę materii i przeciwdziała chorobom układu krążenia.

Kulinarnych zastosowań bakłażana jest wiele. Podaje się go w sałatkach z bakłażana, zapiekankach i przystawkach. To z niego powstają też bardzo dobre sosy, dipy i kremy. Nic nie może równać się ze smakiem bakłażana faszerowanego mięsem lub warzywami, a następnie zapiekanego w piekarniku. Bakłażan to także niekwestionowany bohater wśród warzyw, które wrzucamy na grilla.

Warzywo idealne jeśli chodzi o przygotowywanie przekąsek. W łatwy sposób można z niego zrobić pyszne koreczki, roladki i inne przystawki.

Podczas tworzenia potraw z bakłażana trzeba pamiętać o ich solidnym doprawieniu. Warzywo to nie ma zbyt wyrazistego smaku, dlatego należy zadbać o intensywne dodatki. Przyrządzając dania z bakłażana należy też uważać z tłuszczem, ponieważ bakłażan wchłania go bardzo dużo. Poniżej znajdziecie doskonałe przepisy na potrawy z bakłażanem w roli głównej!

Zdjęcie: Fotolia
Bakłażan z grilla

Bakłażan z grilla

Grillowany bakłażan lub bakłażan pieczony w piekarniku to prosty i smaczny sposób na przekąskę w ciągu dnia lub dodatek do obiadu. Świetnie komponuje się z mięsami, innymi warzywami, chrupkim pieczywem oraz z serami. Ponieważ bakłażan jest warzywem dość neutralnym w smaku, przed przystąpieniem do opiekania warto nieco go przyprawić.Oprószony solą i pieprzem bakłażan odstawia się na kilka minut, a kiedy puści sok układa na ruszcie grilla. Pieczony bakłażan, dzięki temu staje się delikatny, aromatyczny i złocisty.

Bakłażan faszerowany

Bakłażan faszerowany

Bakłażan nadziewany ryżem, kaszą jaglaną, grzybami, mięsem czy owocami - to tylko kilka propozycji na wykorzystanie popularnej oberżyny. Kluczowym elementem potrawy jest niewątpliwie farsz, który skomponować można według własnych upodobań smakowych. Ciekawym zestawem może być zmielony drób połączony ze szpinakiem lub cielęcina urozmaicona o leśne grzyby. Śmiało zrobić można też farsz wegetariański, na który złożą się podduszone na oliwie warzywa. Możliwości jest naprawdę wiele, niezależnie od wyboru składników, nadziewane bakłażany podawać można jako przekąskę lub danie główne.

Pasta z bakłażana

Pasta z bakłażana

Na kanapki, do makaronu, ryżu czy jako dodatek do pieczywa i przekąsek - tak wszechstronna zastosowanie ma właśnie pasta z pieczonego bakłażana. Dodatkowymi jej atutami jest mocno kremowa konsystencja, aromatyczny zapach i wspaniały smak. Do jej zrobienia wystarczy upieczony i zmiksowany bakłażan, cebula, odrobina czosnku, pomidory i ulubione przyprawy i zioła. Zależnie od kombinacji smakowych stworzyć można  pastę z bakłażana i papryki lub mocno wilgotną pastę z pomidorów- kulinarnych pomysłów na tę przekąskę jest mnóstwo!

Roladki z bakłażana

Roladki z bakłażana

Mięsisty bakłażan to warzywo, które z powodzeniem przygotować można na mnóstwo sposobów. Ciekawą jego odsłoną bez wątpienia są niewielkie przystawki, serwowane przed głównym posiłkiem. Na szczególną uwagę zasługują więc roladki z bakłażana zapiekane w piekarniku. Do ich nadzienia wykorzystać można mięso, warzywa, sery dowolnego gatunku czy suszone pomidory. Na szczególna uwagę zasługują roladki ze szpinakiem i fetą oraz roladki z mielonego mięsa - świetnie zasmakują i pięknie zaprezentują się na białych półmiskach naszych stołów.

Bakłażan zapiekany

Bakłażan zapiekany

Jednym ze sposobów na przygotowanie oberżyny jest jej zapiekanie. Warzywo to po doprawieniu staje się ciekawe w smaku i świetnie pasuje w daniach poddawanych wysokiej temperaturze. Wśród nich na największe uznanie zasługuję zapiekanka z bakłażana połączona z mięsem mielonym, pieczarkami, sosem pomidorowym oraz żółtym serem. Nienaganną popularnością cieszą się również wzbogacone suszonymi ziołami bakłażany zapiekane w piekarniku. W takiej postaci stają się składnikiem smacznych sałatek lub przekąsek.

Bakłażan z mięsem mielonym

Bakłażan z mięsem mielonym

Bakłażan z mięsem mielonym to obowiązkowe letnie danie - genialnie smakuje na przyjęciu w gronie bliskich, ale doskonale urozmaica też codzienne menu. Zgrabnie prezentujący się bakłażan można komponować z mięsem na wiele sposobów. Dla wielbicieli takiego połączenia idealny okaże się bakłażan faszerowany mięsem mielonym, papryką, pomidorami i cebulą. Bakłażan nadziewany mięsem to również fantastyczny sposób na obiad  dla osób dbających o linię i uprawiających sport - niskokaloryczne warzywo połączone z chudym mięsem mielonym to najlepsza opcja na posiłek.

Znaleźliśmy 515 przepisów w kategorii Bakłażan