Baranina to mięso z owcy lub barana. Jest jednym z popularniejszych mięs używanych w kuchni europejskiej. Świetnie nadaje się do pieczenia, duszenia i grillowania. Udziec z baraniny można dodatkowo faszerować i nadziewać. Mięso baranie doskonale smakuje mocno przyprawione, np. pieprzem cayenne, chili, cząbrem lub curry.

Udziec barani, karkówka, comber – jak dzieli się półtusze?

Półtusze baranią dzieli się na:
  • ogon,
  • comber,
  • górkę,
  • karkówkę,
  • udziec,
  • mostek,
  • goleń tylną
  • i goleń przednią.
Mięso grupuje się również ze względu na wiek, a także stopień otłuszczenia zwierzęcia. Baraninę otrzymuje się z samic w wieku lat dwóch, a także kastrowanych samców (także w tym samym wieku). Jest ona tłusta, ciemnoczerwona i ma intensywny smak. Mięso osobników do maksymalnie 12-go miesiąca życia nazywane jest jagnięciną (jasnoczerwona z niewielką ilością białego tłuszczu). 

Zastosowanie kulinarne baraniny – baranina pieczona, duszona, smażona i marynowana

Najcenniejszą częścią tuszy baraniej jest grzbiet z antrykotem, combrem i polędwicą. Świetnie nadaje się do smażenia, pieczenia, i grillowania. W kuchni szerokie zastosowanie mają również golenie, karczki, łopatki i mostki – można je piec, marynować i dusić. Udziec z owcy nadziewa się lub faszeruje. Piecze się go w całości lub w mniejszych kawałkach.

Kebab z baraniny, pilaw, musaka i haggis – światowe dania z mięsa owczego i baraniego

Baranina jest podstawą wielu popularnych dań, szczególnie kuchni śródziemnomorskiej i Azjatyckiej. Z mięsa owczego przygotowuje się m.in. pilaw (potrawa z ryżu, warzyw i kawałków mięsa), musakę (grecka zapiekanka na bazie mięsa i warzyw), Irish stew (duszona cebula, z ziemniakami i mięsem), Kofty (tureckie wałeczki z mięsa) i haggis (owcze żołądki z nadzieniem z podrobów). Baranina jest również popularna w muzułmańskim kręgu kulturowym, gdzie religia zabrania jedzenia wieprzowiny. Robi się z niej tam m.in. kebaby (mięso podawane z surówką w picie lub bułce, polane różnymi sosami) i tadżiny (danie na bazie duszonych warzyw, ciecierzycy i mięsa owczego).

Zapraszamy do korzystania z przepisów na baraninę przygotowanych przez naszych użytkowników!

Zdjęcie: Fotolia

Znaleźliśmy 244 przepisów w kategorii Baranina

Pieczona jagnięcina

Pieczona jagnięcina

Netka Netka

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Delikatne kotlety

Delikatne kotlety

halina halina

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Żeberka jagnięce

Żeberka jagnięce

redakcja redakcja

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: