Baranina to mięso młodego jagnięcia (jagnięcina), owcy lub barana. Na południu Europy mięso to jest kluczowym produktem do przyrządzania posiłków. 
Spożywane jest również w krajach muzułmańskich, gdyż religia zakazuje tam jedzenia wieprzowiny. W naszym kraju mięso to jest mniej popularne, ale Polacy zaczynamy się do niego przekonywać, szczególnie do jagnięciny. Jest to mięso bardzo delikatne i soczyste. Najsmaczniejsze jest wówczas, gdy zwierze ma nie więcej niż 12 miesięcy.

Jagnięcinę najczęściej wykorzystuję się do kotletów, duszenia lub podaje w postaci żeberek. Mięso starszych sztuk jest ciemniejsze i bardziej kruche. Baranina odpowiednio przygotowana ma wiele zwolenników, uznawana jest za smaczne mięso o charakterystycznym smaku i zapachu.

Najlepszym sposobem na uzyskanie soczystej baraniny to zamarynowanie jej w mleku, jogurcie lub maślance z dodatkiem ziół: kolendry, cząbru lub rozmarynu. Baranina to także główny składnik znanych wszystkim kebabów, podawanych z gęstymi sosami i sałatkami. Mięso to doskonale sprawdza się również w daniach jednogarnkowych typu ragout i tadżin. Zapraszamy do korzystania z przepisów naszych użytkowników na dania z baraniny!

Zdjęcie: Fotolia Więcej ↓

Znaleźliśmy 240 przepisów

Pieczona jagnięcina

Pieczona jagnięcina

Netka Netka

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Delikatne kotlety

Delikatne kotlety

halina halina

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Żeberka jagnięce

Żeberka jagnięce

redakcja redakcja

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kotleciki jagnięce

Kotleciki jagnięce

zoom zoom

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Baranina z selerem

Baranina z selerem

oliwkowa oliwkowa

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: