Baranina to mięso z owcy lub barana. Jest jednym z popularniejszych mięs używanych w kuchni europejskiej. Świetnie nadaje się do pieczenia, duszenia i grillowania. Udziec z baraniny można dodatkowo faszerować i nadziewać. Mięso baranie doskonale smakuje mocno przyprawione, np. pieprzem cayenne, chili, cząbrem lub curry.

Udziec barani, karkówka, comber – jak dzieli się półtusze?

Półtusze baranią dzieli się na:
  • ogon,
  • comber,
  • górkę,
  • karkówkę,
  • udziec,
  • mostek,
  • goleń tylną
  • i goleń przednią.
Mięso grupuje się również ze względu na wiek, a także stopień otłuszczenia zwierzęcia. Baraninę otrzymuje się z samic w wieku lat dwóch, a także kastrowanych samców (także w tym samym wieku). Jest ona tłusta, ciemnoczerwona i ma intensywny smak. Mięso osobników do maksymalnie 12-go miesiąca życia nazywane jest jagnięciną (jasnoczerwona z niewielką ilością białego tłuszczu). 

Zastosowanie kulinarne baraniny – baranina pieczona, duszona, smażona i marynowana

Najcenniejszą częścią tuszy baraniej jest grzbiet z antrykotem, combrem i polędwicą. Świetnie nadaje się do smażenia, pieczenia, i grillowania. W kuchni szerokie zastosowanie mają również golenie, karczki, łopatki i mostki – można je piec, marynować i dusić. Udziec z owcy nadziewa się lub faszeruje. Piecze się go w całości lub w mniejszych kawałkach.

Kebab z baraniny, pilaw, musaka i haggis – światowe dania z mięsa owczego i baraniego

Baranina jest podstawą wielu popularnych dań, szczególnie kuchni śródziemnomorskiej i Azjatyckiej. Z mięsa owczego przygotowuje się m.in. pilaw (potrawa z ryżu, warzyw i kawałków mięsa), musakę (grecka zapiekanka na bazie mięsa i warzyw), Irish stew (duszona cebula, z ziemniakami i mięsem), Kofty (tureckie wałeczki z mięsa) i haggis (owcze żołądki z nadzieniem z podrobów). Baranina jest również popularna w muzułmańskim kręgu kulturowym, gdzie religia zabrania jedzenia wieprzowiny. Robi się z niej tam m.in. kebaby (mięso podawane z surówką w picie lub bułce, polane różnymi sosami) i tadżiny (danie na bazie duszonych warzyw, ciecierzycy i mięsa owczego).

Zapraszamy do korzystania z przepisów na baraninę przygotowanych przez naszych użytkowników!

Zdjęcie: Fotolia
Jagnięcina

Jagnięcina

Jagnięcina to wyjątkowe, delikatne mięso. W naszych domach jest bardzo rzadkim gościem. Możemy je przygotować na różnorodne sposoby oraz z różnymi dodatkami. Za każdym razem smakuje wspaniale. Dobrym pomysłem będzie jagnięcina pieczona, duszona, a także z grilla. Żeby smakowała jeszcze lepiej przygotujmy do niej odpowiednią marynatę z oliwy, miodu, soku z cytryny oraz ulubionych przypraw.

Gicz jagnięca

Gicz jagnięca

Gicz jagnięca wykorzystywana jest do dań duszonych i pieczonych. Pieczoną jagnięcinę można przygotować, marynując wcześniej mięso w zalewie. Marynatę robi się z miodu, soli, pieprzu, rozmarynu oraz papryki – chili lub słodkiej. Mięso przesmaża się na patelni, a następnie dusi się w mięsnym wywarze z dodatkiem czosnku i świeżej mięty. Danie można podawać z pieczonymi jabłkami, kluskami śląskimi, ziemniakami, smażoną cebulą lub gotowanymi warzywami.

Jagnięcina

Jagnięcina

Jagnięcina to mięso pozyskiwane z owcy lub barana, np. comber z kością, udziec lub gicz. Przed pieczeniem jagnięcinę trzeba zamarynować, np. w oliwie z oliwek, rozmarynie, czosnku, tymianku, soli i pieprzu. Z duszonej jagnięciny można zrobić gulasz lub pulpety jagnięce. Mięso podaje się z kluskami śląskimi, puree ziemniaczanym, burakami na ciepło lub smażoną cebulą. Po przygotowaniu mięso powinno być miękkie i soczyste. Comber jagnięcy ma delikatnie odchodzić od kości.

Udziec jagnięcy

Udziec jagnięcy

Udziec jagnięcy z kością piecze się w piekarniku z dodatkiem rozmarynu, czosnku, soli oraz pieprzu. Mięso jest delikatne i bardzo aromatyczne. Jagnięcinę w czasie pieczenia można podlewać sosem własnym lub miodowo-musztardowym. Udziec podaje się w całości jako danie główne, np. z gotowanymi ziemniakami i marchewką glazurowaną w miodzie oraz imbirze. Upieczone mięso jagnięce, oddzielone od kości i pokrojone na mniejsze kawałki, to dobry dodatek np. do sałatki albo pieczywa.

Comber jagnięcy

Comber jagnięcy

Comber jagnięcy to delikatne mięso trudne do przygotowania, jednak efekt jest wart pracy. Aby mięso nabrało najlepszego aromatu, należy je dokładnie obsmażyć i zrumienić, a następnie wstawić do piekarnika na pół godziny. Dobrym pomysłem jest kotlet jagnięcy na puree z batatów lub comber jagnięcy pieczony z czerwoną cebulą i rozmarynem. Mięso jagnięce jest jednym z najzdrowszych mięs dostępnych w sklepach. Mięso zawiera kwasy orotowe, które spowalniają proces starzenia oraz witaminy z grupy B, działające antynowotworowo.

Znaleźliśmy 245 przepisów w kategorii Baranina

Pieczona jagnięcina

Pieczona jagnięcina

Netka Netka

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Delikatne kotlety

Delikatne kotlety

halina halina

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Żeberka jagnięce

Żeberka jagnięce

redakcja redakcja

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: