Barszcz biały do złudzenia przypomina żurek. Ma taką samą barwę, prawie identyczny, kwaśny smak i zanurzone w niej kawałki jajka. Obie robione są na wywarze z dodatkiem zakwasu. Do każdej dodaje się niemal identyczne składniki. Gdyby postawić obie te zupy obok siebie, pewnie mało kto zauważyłby na pierwszy rzut oka różnicę. No właśnie, o co chodzi z tym barszczem?

Według tradycji, barszcz biały przygotowywany był z chwastu o nazwie "barszcz". Stąd zapewne wzięła się nazwa zupy. Początkowo jednak, barszczem białym nazywano żur bez ziemniaków - czysty wywar.

Teraz, różnica między tymi dwoma zupami jest bardziej subtelna. Mówi się, że barszcz biały powinien być robiony na zakwasie z mąki pszennej, dzięki czemu jest znacznie delikatniejszy. Z kolei żur robi się na zakwasie z mąki żytniej. Nie jest to jednak ogólnie przyjęta zasada. W rzeczywistości, każdy region Polski ma swój przepis na barszcz biały.

Aby odkryć sekret barszczu białego, warto jest wypróbować podane w tej kategorii przepisy i porównać je do znanego żuru. Czym się różnią? Jak smakują? Czy łatwiej jest zrobić żurek czy barszcz biały a może wolicie barszcz ukraiński? Spróbujcie swoich sił i umieśćcie własne przepisy na te wspaniałe zupy. Może właśnie one otrzymają miano Super Przepisu?