Barszcz jest zupą, która największą popularność ma w krajach Europy Wschodniej i Środkowej. Głównym jej składnikiem są buraki ćwikłowe. Jest nieodłącznym elementem Świąt Bożego Narodzenia. Ma mocno czerwony kolor, intensywny zapach i pikantny smak. Dobrym pomysłem jest barszcz z uszkami, bułeczkami z farszem grzybowym lub barszcz czerwony z ziemniakami, które sprawiają, że potrawa jest pożywna. Podstawą dobrej zupy jest zakwas na barszcz czerwony, który robi się błyskawicznie.

Można pokusić się o stwierdzenie, że przepis na barszcz jest uniwersalny, przy czym należy pamiętać, że każdy ma na niego „swój sposób” - dzięki niuansom takim jak zabielanie mlekiem, śmietaną, dodawanie jabłek, fasoli lub innych warzyw czy ugotowanych na twardo jajek za każdym razem możemy nieco zmodyfikować jego smak. Warto pamiętać o tym, że barszcz czerwony podawany w Polsce (często nazywany ukraińskim) znacznie się od tego zza wschodniej granicy różni!

Wigilia również kojarzy się nam z barszczem - tradycyjnie na świątecznym stole pojawia się jego postna wersja, przygotowywana bez żadnych mięsnych dodatków. Podawany najczęściej z uszkami lub krokietami tworzy niepowtarzalną kompozycję smaków - dlatego tak chętnie przygotowywany jest również przy innych okazjach, lecz tym razem z mięsem. Obok równie popularnej grzybowej, to jedna z najchętniej przyrządzanych zup wigilijnych.

Zachęcamy i polecamy Wam wypróbowanie różnych przepisów na barszcz czerwony - warto poszukiwać nowych smaków, bawić się dodatkami. Jesteśmy przekonani, że wśród dostępnych propozycji znajdziecie niejedną, która Was zaskoczy. Smacznego!
Krokiety z kapustą i grzybami

Krokiety z kapustą i grzybami

Krokiety z kapustą i grzybami przygotowuje się z ciasta naleśnikowego, smażonego porcjami na patelni z rozgrzanym olejem. W czasie ich stygnięcia można zrobić różne rodzaje farszu i przyrządzić np. krokiety z pieczarkami, z pieczarkami i serem, z kapustą kiszoną i pieczarkami lub krokiety z grzybami. Odrobinę doprawionego nadzienia umieszcza się na środku naleśnika i zawija ostrożnie brzegi do środka, a następnie panieruje się w jajku i bułce tartej i smaży krokiety na złoto.

Barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński to zupa składająca się z buraków, świeżej kapusty oraz ziemniaków. Często dodaje się też gotowaną wołowinę, wieprzowinę lub grzyby. Całość zalewa się sosem czosnkowym. Tak jak wszystkie potrawy ukraińskie, danie ma aromatyczny zapach i pikantny, intensywny smak. Dobrym pomysłem jest też barszcz ukraiński z fasolą, która sprawia, że potrawa jest pożywna. Buraki są bogatym źródłem żelaza, magnezu i potasu, dzięki czemu barszcz wzmacnia układ krwionośny i zapobiega powstawaniu anemii.

Barszcz czerwony na zakwasie

Barszcz czerwony na zakwasie

Barszcz czerwony na zakwasie to tradycyjna potrawa naszych wigilijnych stołów. Podajemy go na gorąco do uszek, pasztecików lub krokietów z kapustą i grzybami. By stworzyć dla niego bazę czyli zakwas, wystarczy umieścić w naczyniu kawałki buraków, kilka ząbków czosnku, liść laurowy, ziele angielskie i korzeń chrzanu, a następnie zalać wodą i odstawić w ciepłe miejsce. Barszcz czerwony na zakwasie warto podawać też na co dzień do ziemniaków lub makaronu domowej roboty.

Barszcz wigilijny

Barszcz wigilijny

Kiedy barszcz czerwony pojawi się na naszych wilijnych stołach, jest to oznaka iż rozpoczynać możemy świętowania. Jego sekretem jest odpowiednia kompozycja warzyw, przypraw i oczywiście domowego zakwasu. Barszcz wigilijny musi charakteryzować się intensywnym kolorem, aromatem suszonych grzybów, czosnku i majeranku. Wigilijny barszcz czerwony stwarza nam wiele możliwości kulinarnych - z jego udziałem doskonale smakują zarówno uszka, pierożki, paszteciki czy krokiety. Tą aromatyczną zupę świąteczną najlepiej podawać na początku wieczerzy - dzięki niej nabierzemy większego apetytu na wigilijne smakołyki.

Uszka

Uszka

Uszka to jedna z tradycyjnych potraw wigilijnych, ale ze względu na walory smakowe warto je serwować częściej niż raz do roku. Ciasto na uszka robi się tak samo jak na pierogi, podobnie jak farsz, który nie musi być wcale postny. Uszka z kapustą i grzybami pasują do barszczu świątecznego, natomiast uszka z mięsem mogą być dodatkiem do rosołu lub do sałatek (jak włoskie tortellni). Mniej popularne, ale równie pyszne są uszka z farszem śledziowym, karpiowym, łososiowym oraz fasolowym.

Pierogi z grzybami

Pierogi z grzybami

Pierogi z grzybami doskonale sprawdzą się na kolację wigilijną bądź codzienny obiad. Farsz do dania można przygotować z podgrzybków, maślaków, rydzów, opieniek, koźlarów bądź pieczarek. Ususzone bądź zamrożone grzyby należy ugotować, a następnie zmielić, doprawić i podsmażyć. Gotowy farsz przekłada się na surowe ciasto zrobione z mąki, wody, oleju i soli. Pierogi z grzybami suszonymi są aromatyczne. Świetnie komponują się z barszczem czerwonym bądź zasmażką z bułki tartej.

Chłodnik

Chłodnik

Chłodnik to zupa popularna w Europie Środkowej i Wschodniej. Podstawę dania stanowi ugotowana botwina ze zsiadłym mlekiem, kefirem lub śmietaną. Zwykle dodaje się do niej ogórki, ugotowane jajko lub szyjki rakowe. Danie idealnie pasuje na upalne dni, ponieważ świetnie schładza organizm. Chłodnik łączy się z pieczywem podsmażonym na patelni. Popularne są też zupy przeznaczone dla dzieci, takie jak chłodnik truskawkowy, chłodnik ogórkowy lub jogurtowy chłodnik z awokado.

Kuchnia polska

Kuchnia polska

Potrawy kuchni polskiej, chociaż uchodzą za treściwe i niezdrowe, kuszą swym bogatym repertuarem smaków. Nasze rodzime potrawy zachwycają osoby, nawet o najbardziej wyrafinowanych kubkach smakowych i gustach kulinarnych. Nikt nie oprze się delikatnym pierogom z serem czy sytym kotletom schabowym z ziemniakami i kiszoną kapustą. Wspólnym mianownikiem, zróżnicowanej regionalnie, kuchni polskiej są dania, wywodzące się z dawnej tradycji szlacheckiej.

Kuchnia ukraińska

Kuchnia ukraińska

Kuchnia ukraińska, podobnie jak kuchnia polska, jest ciężkostrawna i tłusta. Na Ukrainie głównie serwowane są dania mączne gotowane na parze (warenyky), do których należą pierogi ruskie, pielmieni oraz młynci. Narodowym daniem jest barszcz ukraiński, ugotowany z buraków, ziemniaków, marchwi i kapusty kiszonej. Popularne zupy to również kapuśniak, juszka i solanka. Potrawy popija się kwasem chlebowym lub sokiem z brzozy.

Polecane przepisy do kategorii Barszcz czerwony

Znaleźliśmy 313 przepisów w kategorii Barszcz czerwony

Barszczyk czerwony

Barszczyk czerwony

Ania321 Ania321

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Barszcz czerwony

Barszcz czerwony

Justyna92 Justyna92

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Zupa z burakami

Zupa z burakami

motorek70 motorek70

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Barszcz z uszkami

Barszcz z uszkami

motorek70 motorek70

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Zupa buraczkowa

Zupa buraczkowa

AniaHania AniaHania

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Zupa botwinkowa

Zupa botwinkowa

Ania321 Ania321
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: