Barszcz czerwony, w wielu domach nazywany po prostu „czerwoną zupą” to znakomita i sycąca, a do tego pełna wartości odżywczych propozycja na ciepły posiłek. Warto wiedzieć, że mianem „barszczu” określa się ogólnie kwaśną zupę, której bazą może być zarówno kapusta kiszona, zakwas żytni, szczaw lub buraki ćwikłowe (to właśnie one w większości krajów uznawane są za podstawowy składnik barszczu).

Można pokusić się o stwierdzenie, że przepis na barszcz jest uniwersalny, przy czym należy pamiętać, że każdy ma na niego „swój sposób” - dzięki niuansom takim jak zabielanie mlekiem, śmietaną, dodawanie jabłek, fasoli lub innych warzyw czy ugotowanych na twardo jajek za każdym razem możemy nieco zmodyfikować jego smak. Warto pamiętać o tym, że barszcz czerwony podawany w Polsce (często nazywany ukraińskim) znacznie się od tego zza wschodniej granicy różni!

Wigilia również kojarzy się nam z barszczem - tradycyjnie na świątecznym stole pojawia się jego postna wersja, przygotowywana bez żadnych mięsnych dodatków. Podawany najczęściej z uszkami lub krokietami tworzy niepowtarzalną kompozycję smaków - dlatego tak chętnie przygotowywany jest również przy innych okazjach, lecz tym razem z mięsem. Obok równie popularnej grzybowej, to jedna z najchętniej przyrządzanych zup wigilijnych.

Zachęcamy i polecamy Wam wypróbowanie różnych przepisów na barszcz czerwony - warto poszukiwać nowych smaków, bawić się dodatkami. Jesteśmy przekonani, że wśród dostępnych propozycji znajdziecie niejedną, która Was zaskoczy. Smacznego!

Barszcz czerwony Kategorie

Barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński to wyrazista w smaku zupa składająca się z buraków, kapusty świeżej oraz ziemniaków pokrojonych w słupki. Zupa ta nierzadko zawiera również kawałki gotowanego mięsa wołowego lub wieprzowego.Ciekawą i sycącą propozycją jest barszcz ukraiński z fasolą lub jajkiem. Potrawie wyrazistego smaku doda też kiść natki pietruszki lub kopru. Niezależnie od wyboru receptury, barszcz doskonale sprawdzi się w roli codziennego jak i odświętnego obiadu.

Barszcz czerwony na zakwasie

Barszcz czerwony na zakwasie

Barszcz czerwony na zakwasie to tradycyjna potrawa naszych wigilijnych stołów. Podajemy go na gorąco do uszek, pasztecików lub krokietów z kapustą i grzybami. By stworzyć dla niego bazę czyli zakwas, wystarczy umieścić w naczyniu kawałki buraków, kilka ząbków czosnku, liść laurowy, ziele angielskie i korzeń chrzanu, a następnie zalać wodą i odstawić w ciepłe miejsce. Barszcz czerwony na zakwasie warto podawać też na co dzień do ziemniaków lub makaronu domowej roboty.

Barszcz wigilijny

Barszcz wigilijny

Kiedy barszcz czerwony pojawi się na naszych wilijnych stołach, jest to oznaka iż rozpoczynać możemy świętowania. Jego sekretem jest odpowiednia kompozycja warzyw, przypraw i oczywiście domowego zakwasu. Barszcz wigilijny musi charakteryzować się intensywnym kolorem, aromatem suszonych grzybów, czosnku i majeranku. Wigilijny barszcz czerwony stwarza nam wiele możliwości kulinarnych - z jego udziałem doskonale smakują zarówno uszka, pierożki, paszteciki czy krokiety. Tą aromatyczną zupę świąteczną najlepiej podawać na początku wieczerzy - dzięki niej nabierzemy większego apetytu na wigilijne smakołyki.

Znaleźliśmy 290 przepisów w kategorii Barszcz czerwony

Zupa z burakami

Zupa z burakami

motorek70 motorek70

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Barszcz z uszkami

Barszcz z uszkami

motorek70 motorek70

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Zupa buraczkowa

Zupa buraczkowa

AniaHania AniaHania

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Zupa botwinkowa

Zupa botwinkowa

Ania321 Ania321
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Barszcz czerwony

Barszcz czerwony

wiola11 wiola11

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pierożki litewskie

Pierożki litewskie

Stenka Stenka

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: