Bażant

Bażant

Bażant - szlacheckie danie

Bażant jest tradycyjnym szlacheckim przysmakiem, podawanym niegdyś na dworach. Uważany jest za bardzo delikatne i wykwintne mięso.

Myśliwi zacierają ręce podczas okresu polowań, gdyż upolowany bażant jest cenioną zdobyczą. Młode ptaki nadają się do pieczenia w całości, a te starsze najlepiej wykorzystać do przygotowania farszów.

Najciekawszą przekąską z tego ptaka może być pasztet bażanci z suszonymi prawdziwkami. Niepowtarzalny smak ma również rosół z bażanta, jest bardzo aromatyczny i smaczny.

Bażant na ostro to coś dla smakoszy dziczyzny połączonej z intensywnymi przyprawami, idealnie wydobywającymi jego smak.

Na specjale okazję możemy pokusić się o przygotowanie pieczonego bażanta faszerowanego jabłkami, obłożonego słoniną, dzięki czemu będzie soczysty i miękki.  Wybierz przepis spośród wielu dań, których podstawą jest mięso bażanta. Zapraszamy!

Zdjęcie: Fotolia
 

Przepisy (14): kategoria: Bażant    

Sortuj wg: | daty | popularności | alfabetu

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Wiosenne przebudzenie Konkurs - Wiosenne przebudzenie

    Przygotuj dowolną wiosenną potrawę, ciasto lub deser, która Twoim zdaniem zasługuje na miano królowej wiosny. Wygraj atrakcyjne nagrody. Nagrodą główna jest telefon: Nokia Lumia 530 Dual SIM!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Twoje ulubione słodkości wielkanocne to:

 
 Twoje ulubione słodkości wielkanocne to:

 

Ostatnio komentowane