Bażant jest tradycyjnym szlacheckim przysmakiem, podawanym niegdyś na dworach. Uważany jest za bardzo delikatne i wykwintne mięso.
Myśliwi zacierają ręce podczas okresu polowań, gdyż upolowany bażant jest cenioną zdobyczą. Młode ptaki nadają się do pieczenia w całości, a te starsze najlepiej wykorzystać do przygotowania farszów.

Najciekawszą przekąską z tego ptaka może być pasztet bażanci z suszonymi prawdziwkami. Niepowtarzalny smak ma również rosół z bażanta, jest bardzo aromatyczny i smaczny.

Bażant na ostro to coś dla smakoszy dziczyzny połączonej z intensywnymi przyprawami, idealnie wydobywającymi jego smak.

Na specjale okazję możemy pokusić się o przygotowanie pieczonego bażanta faszerowanego jabłkami, obłożonego słoniną, dzięki czemu będzie soczysty i miękki.  Wybierz przepis spośród wielu dań, których podstawą jest mięso bażanta. Zapraszamy!

Zdjęcie: Fotolia

Polecane przepisy do kategorii Bażant