Bażant jest tradycyjnym szlacheckim przysmakiem, podawanym niegdyś na dworach. Mięso tego dzikiego ptaka jest trochę twardsze od popularnych rodzajów drobiu, takich jak kurczak czy indyk. Jest też ciemniejsze i ma charakterystyczny zapach. Z tego powodu przed przygotowaniem bażanta należy go długo marynować w przyprawach i ziołach. Niektórzy myśliwi polecają także kruszenie bażanta, czyli powieszenie nieoskubanego ptaka na kilka dni w zimnym miejscu. Można to zastąpić przechowywaniem w zamrażarce. Najpopularniejsze potrawy z bażanta to rosół, bażant pieczony z jabłkami, pieczony w rękawie lub duszony.

Myśliwi zacierają ręce podczas okresu polowań, gdyż upolowany bażant jest cenioną zdobyczą. Młode ptaki nadają się do pieczenia w całości, a te starsze najlepiej wykorzystać do przygotowania farszów.

Najciekawszą przekąską z tego ptaka może być pasztet bażanci z suszonymi prawdziwkami. Niepowtarzalny smak ma również rosół z bażanta, jest bardzo aromatyczny i smaczny.

Bażant na ostro to coś dla smakoszy dziczyzny połączonej z intensywnymi przyprawami, idealnie wydobywającymi jego smak.

Na specjale okazję możemy pokusić się o przygotowanie pieczonego bażanta faszerowanego jabłkami, obłożonego słoniną, dzięki czemu będzie soczysty i miękki.  Wybierz przepis spośród wielu dań, których podstawą jest mięso bażanta. Zapraszamy!

Zdjęcie: Fotolia

Znaleźliśmy 15 przepisów w kategorii Bażant

Rosół z bażanta

Rosół z bażanta

halina halina

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Bażant na ostro

Bażant na ostro

Madija Madija
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Bażant w pasztecie

Bażant w pasztecie

pioge7 pioge7

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Bażant pieczony

Bażant pieczony

Persik Persik
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: