Białka, które pozostają nam po innych wypiekach warto wykorzystać w celu stworzenia pysznej bezy. Ubijanie białek na bezę jest zakończone, gdy powstała piana jest gęsta i sztywna. Do otrzymanej piany dodaje się stopniowo niewielkie porcje cukru pudru ciągle miksując. Blachę wykłada się papierem do pieczenia, a następnie wyciska na nią z uzyskanej masy (za pomocą specjalnego rękawa cukierniczego) bezy. Beza zazwyczaj wypiekana jest w niskiej temperaturze – 140 stopni nie dłużej niż 60 minut. Bezy z białek są wykorzystywane jako dodatek do ciast oraz to produkcji eleganckich tortów bezowych. Propozycję ciasta z bezą stanowi kruche ciasto z rabarbarem i malinową konfiturą, którego wierzch zrobiony jest z puszystej bezy posypanej migdałami. Bezę można również wykorzystać do delikatnej szarlotki, sernika czy owocowej tarty. Smacznym dodatkiem do kawy są bezy kawowe, do których (oprócz białek jaj i cukru pudru) potrzebna jest kawa rozpuszczalna, odrobina wody i soli.

 Do naszej wyjściowej masy można dodawać ulubione składniki, nadające jej smak i barwę: zmielone orzechy, migdały, wiórki kokosowe, kakao, wanilię, sok z cytryny i inne aromaty. Bezy można przekładać kremami, marmoladą, łączyć z innymi ciastami lub robić z nich odrębne ciasta i torty. Najpopularniejsza jest beza Pavlova z bitą śmietaną i owocami, idealna na wszelkie uroczystości. Największymi wielbicielami bez są dzieci.



Tort bezowy z kremem kawowym

Tort bezowy z kremem kawowym

Tort bezowy podany z kremem kawowym nabierze lekko wytrawnego smaku. Ten dwukolorowy i dwusmakowy deser będzie bardzo wykwintny. Możemy uzupełnić go frużeliną z wiśni lub czerwonej porzeczki, by prezentował się jeszcze lepiej. Krem kawowy do toru bezowego przyrządzimy z serka mascarpone połączonego z ubitą śmietaną, żelatyną i naparem z ulubionej kawy.

Rolada bezowa

Rolada bezowa

Rolada w lekkiej i niebiańsko puszystej odsłonie, czyli ciasto bezowe z owocami może z powodzeniem zastąpić urodzinowy tort. Do jej wykonania można użyć gotowych bezów lub przygotować je samodzielnie. Idealnie w roli nadzienia sprawdzają się w tym wariancie owoce, takie jak: jagody, truskawki, maliny, wiśnie oraz granaty.

Tort bezowy

Tort bezowy

Biszkopt do tortu możemy też zastąpić bezą. Klasyczną odmianą jest rozpływająca się w ustach beza Pavlova – w formie dwupiętrowego ciasta przełożonego słodkim kremem. Z zewnątrz chrupiące a w środku puszyste piankowe wnętrze bezy, doskonale komponuje się z serkiem mascarpone oraz w wydaniu francuskiego dakłas (Dacquoise)– wypełnione masą śmietanową, orzechami i daktylami.

Tort bezowy pavlova

Tort bezowy pavlova

Tort bezowy pavlova to deser, który został przyrządzony na cześć rosyjskiej prima baleriny o tym właśnie nazwisku. Jest to niezwykle prezentacyjny deser przygotowywany z blatów bezowych bitej śmietany i owoców. Obecnie jest on bardzo popularny w wielu krajach, przygotowuje się go na różnorodne uroczystości mniejsze i większe. Tort pavlova możemy przygotować z mascarpone oraz truskawkami, czy jagodami.

Tort bezowy z mascarpone

Tort bezowy z mascarpone

Tort bezowy z mascarpone smakuje wyjątkowo delikatnie i śmietankowo. Możemy go podać na nawet najbardziej wyjątkową okazje, ponieważ prezentuje się niezwykle wytwornie niebanalnie. Taki krem do tortu bezowego przygotowujemy z tego właśnie serka, ubitej wcześniej śmietany i rozpuszczonej wcześniej żelatyny. Wszystkie składniki dokładnie ale delikatnie mieszamy i wykładamy na ciasto. Świetnie będzie prezentował się tort bezowy z mascarpone i truskawkami lub malinami.

Tort bezowy z owocami

Tort bezowy z owocami

Tort bezowy wspaniale prezentuje się z owocami, zwłaszcza tymi sezonowymi. Do tego odpowiedni krem i niebiański deser gotowy. Możemy podać go na imprezie ogrodowej, tarasowej, czy domowej wszędzie będzie się prezentował obłędnie. Tort bezowy możemy podać z truskawkami, malinami, żurawiną, jagodami, czy wiśniami. Oczywiście każde inne owoce również sprawdzą się znakomicie.

Tort bezowy z bitą śmietaną

Tort bezowy z bitą śmietaną

Tort bezowy z bitą śmietaną nie wymaga od nas wielkiego nakładu pracy, czy składników. Wystarczy upiec blaty bezowe z ubitych pianek z cukrem, a po przestudzeniu przełożyć je ubitą w między czasie śmietaną. Taki deser zachwyci naszych gości i da nam powody do dumy. Chrupiący z zewnątrz i lekko ciągnący w środku smakuje po prosu wspaniale. Tort bezowy z bitą śmietaną możemy podać dodatkowo z owocami- truskawkami, malinami, czy jagodami.

Znaleźliśmy 316 przepisów w kategorii Beza

Słodkie co nieco

Słodkie co nieco

CORAL CORAL

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Beza królewska

Beza królewska

Kniejson Kniejson

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: