Bezy to słodkości obowiązkowe dla każdego łasucha! Masa bezowa składa się z białek jaj kurzych ubitych na sztywno z dodatkiem drobnego cukru kryształu.
Beza zazwyczaj wypiekana jest w niskiej temperaturze. Do naszej wyjściowej masy można dodawać ulubione składniki, nadające jej smak i barwę: zmielone orzechy, migdały, wiórki kokosowe, kakao, wanilię, sok z cytryny i inne aromaty. Największymi wielbicielami bez są dzieci.

Białka, które pozostają nam po innych wypiekach warto wykorzystać w celu stworzenia pysznej bezy. Bezy można przekładać kremami, marmoladą, łączyć z innymi ciastami lub robić z nich odrębne ciasta i torty. Najpopularniejsza jest beza Pavlova z bitą śmietaną i owocami, idealna na wszelkie uroczystości.

Beza z czekoladą czy owocami również może być doskonałym deserem.  Szczelnie zapakowane bezy można przechowywać kilka dni. Wygodnie jest mieć je w zapasie, by w dogodnym momencie zjeść ze smakiem lub udekorować nimi inny wypiek.
 
Zdjęcie: Fotolia
 

Znaleźliśmy 297 przepisów w kategorii Beza

Bezy z orange curd

Bezy z orange curd

mysza75 mysza75

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Bezowe choineczki

Bezowe choineczki

Annisa Annisa

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kokosanki z białek

Kokosanki z białek

dagita dagita
5

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Bezy miniaturki

Bezy miniaturki

lalunia lalunia

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: