Nie może zabraknąć jej w naszym menu na Wielkanoc. Niezastąpiona w żurku, barszczu białym czy zalewajce - biała kiełbasa to jedno z najpopularniejszych dań mięsnych.

Surowa lub parzona, produkowana z mięsa wieprzowego z dodatkiem mięsa wołowego. Swój specyficzny smak biała kiełbasa zawdzięcza majerankowi, czosnkowi i pieprzowi.

Jej kolor jej naturalnym kolorem surowców: barwa mięsa jest lekko różowa, tłuszczu biała. Po sparzeniu kiełbasy staje się szara, w smaku powinna być krucha i soczysta z wyczuwalną nutą przypraw.

Najwięcej białej kiełbasy jemy w okresie Wielkanocy. To jedno z dań, którego nie powinno zabraknąć na naszym świątecznym stole. Biała kiełbasa doskonale komponuje się z żurkiem z jajkiem, zalewajką czy z barszczem białym. Jest także doskonałym nadzieniem do mięsnych wypieków czy zapiekanek.

Najlepiej smakuje w połączeniu z chrzanem, ćwikłą lub musztardą.  Na Wielkanoc lub na co dzień można podać ja z wody,  smażoną z patelni, zapiekaną w piekarniku oraz podaną w zupie. Latem idealnie smakuje grillowana.

Biała kiełbasa wchodzi w skład receptury dania kuchni staropolskiej „kiełbasy po polsku  – wereszczaka”.  Jest to gotowana w piwie z wodą biała kiełbasa, następnie pokrojona w plastry, a później krótko duszona w gęstym sosie cebulowym z tartej cebuli.
 

Znaleźliśmy 110 przepisów w kategorii Biała kiełbasa