Biała kiełbasa to wyrób z mięsa wieprzowego. Swój charakterystyczny jasny kolor zawdzięcza dużej ilości tłuszczów. Tradycyjną białą kiełbasę wykonuje się z boczku, łopatki i podgardla. W niektórych przepisach zalecane jest także dodanie wołowiny. Polska kiełbasa biała jest sprzedawana w stanie surowym, przed spożyciem należy ją upiec lub ugotować. Miłośnicy gotowania mogą pokusić się o przyrządzenie białej kiełbasy domowej roboty. Wyrób doskonale sprawdzi się jako dodatek do wielkanocnego żurku lub samodzielne danie, np. kiełbasa pieczona.

Nie może zabraknąć jej w naszym menu na Wielkanoc. Niezastąpiona w żurku, barszczu białym czy zalewajce - biała kiełbasa to jedno z najpopularniejszych dań mięsnych.

Surowa lub parzona, produkowana z mięsa wieprzowego z dodatkiem mięsa wołowego. Swój specyficzny smak biała kiełbasa zawdzięcza majerankowi, czosnkowi i pieprzowi.

Jej kolor jej naturalnym kolorem surowców: barwa mięsa jest lekko różowa, tłuszczu biała. Po sparzeniu kiełbasy staje się szara, w smaku powinna być krucha i soczysta z wyczuwalną nutą przypraw.

Najwięcej białej kiełbasy jemy w okresie Wielkanocy. To jedno z dań, którego nie powinno zabraknąć na naszym świątecznym stole. Biała kiełbasa doskonale komponuje się z żurkiem z jajkiem, zalewajką czy z barszczem białym. Jest także doskonałym nadzieniem do mięsnych wypieków czy zapiekanek.

Najlepiej smakuje w połączeniu z chrzanem, ćwikłą lub musztardą.  Na Wielkanoc lub na co dzień można podać ja z wody,  smażoną z patelni, zapiekaną w piekarniku oraz podaną w zupie. Latem idealnie smakuje grillowana.

Biała kiełbasa wchodzi w skład receptury dania kuchni staropolskiej „kiełbasy po polsku  – wereszczaka”.  Jest to gotowana w piwie z wodą biała kiełbasa, następnie pokrojona w plastry, a później krótko duszona w gęstym sosie cebulowym z tartej cebuli.
 
Kiełbasa domowa

Kiełbasa domowa

Kiełbasę domowej roboty przygotowuje się z różnych rodzajów mięsa: wieprzowiny, drobiu, wołowiny czy dziczyzny (bażanta, dzika, sarny). Gatunki można także łączyć, tak aby uzyskać na przykład swojską kiełbasę drobiowo-wieprzową. Przygotowane mięso przekłada się do osłonek, a następnie gotuje na parze lub wędzi. Kiełbasa wędzona na zimno najdłużej zachowa świeżość i pyszny smak, ale musi leżakować w wędzarni nawet kilka dni. Znany jest także przepis na kiełbasę w słoiku, czyli tak zwaną domową konserwę.

Żurek z białą kiełbasą

Żurek z białą kiełbasą

Żurek z białą kiełbasą, a także biały barszcz z jej dodatkiem to tradycyjna polska zupa. Podawana na Wielkanocny stół wśród innych świątecznych potraw. Oczywiście w inne dni także gości w naszych domach. Dzięki dodatkowi kiełbasy jest bardzo sycąca, nie trzeba się już martwić drugim daniem. Żurek z białą kiełbasą pachnący majerankiem, lekko kwaskowaty smakuje najlepiej z pajdą świeżego chleba.

Kiełbasa z grilla

Kiełbasa z grilla

Kiełbasa z grilla najlepiej smakuje z cebulą, pieprzem, ziołami i przyprawą do dań gyros. Marynata do kiełbasy z grilla może składać się np. z piwa, cebuli i czosnku. Najlepsza kiełbasa grillowa to przede wszystkim kiełbasa zwyczajna. Biała kiełbasa z grilla jest najsmaczniejsza po jej wcześniejszym sparzeniu. Kaszanka na grilla będzie doskonała w pętkach i w plasterkach. Nie powinno się grillować kiełbasy powyżej 20 minut, gdyż straci większość zawartego w niej tłuszczu, a więc i soczystość.

Biała kiełbasa pieczona

Biała kiełbasa pieczona

Biała kiełbasa pieczona ma wspaniały smak i jest bardzo aromatyczna dzięki dodatkowi majeranku. Dobrze komponuje się z zasmażaną czerwoną kapustą lub buraczkami oraz z cząstkami pieczonych ziemniaków. Taki obiad zadowoli każdego domownika, a także niespodziewanych gości. Biała kiełbasa zapiekana z cebulą, pieczarkami, czy z piwem to pyszne i sycące danie.

Kiełbasa w słoiku

Kiełbasa w słoiku

Kiełbasa w słoiku to pyszna konserwa domowa, z galaretką na dnie i tłuszczykiem na górze. Świetnie smakuje z pajdą chleba, smalczykiem i ogórkiem kiszonym. Do jej przygotowania potrzeba: mięsa (najlepiej łopatki wieprzowej z dodatkiem odrobiny boczku), majeranku, soli peklowej, pieprzu i czosnku. Całość należy zmielić, najlepiej w maszynce, i wyrobić ręcznie na w miarę jednolitą masę. Mięso trzyma się w wyparzonych oraz szczelnie zakręconych słoikach.

Kindziuk

Kindziuk

Kindziuk litewski to tradycyjna wędlina litewska, nieco kwaskowata, z wyczuwalną nutą pieprzu, twarda i dojrzewająca. Spośród wędlin litewskich kiełbasa kindziuk jest najbardziej znanym przysmakiem doskonałej jakości z niską zawartością wody. Dodaje się ją do kanapek, dań z makaronem lub kaszą, kładzie na półmiskach z zimnymi wędlinami i serami. Można z niej również zrobić skwarki do pierogów, pyz, kibinów lub kartaczy – wystarczy podsmażyć kawałeczki domowego kindziuka na suchej patelni.

Biała kiełbasa w piwie

Biała kiełbasa w piwie

Biała kiełbasa w piwie nabiera bardzo wyrazistego smaku. Przygotowujemy ją w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 40 minut. Tak przygotowana świetnie smakuje ze świeżym chlebem domowej roboty.Wytwarzający się podczas pieczenia sos idealnie nadaje również się do polania ugotowanych ziemniaków. Biała kiełbasa w piwie często podawana jest na Święta Wielkanocne.

Znaleźliśmy 175 przepisów w kategorii Biała kiełbasa

Biała kiełbasa z pieca

Biała kiełbasa z pieca

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: