Prawdziwym przysmakiem jest bigos z młodej kapusty z kiełbasą, np. wiejską, marchewką i koperkiem. Można go serwować w towarzystwie gotowanych młodych ziemniaków, kopytek lub z kromką pieczywa. Bigos z młodej kapusty przyrządza się na bulionie z dodatkiem wytrawnego białego wina, z podsmażoną na oleju cebulką i kiełbasą. Zamiast kiełbasy do bigosu można dodać inny rodzaj mięsa, np. schab, żeberko czy łopatkę. Potrawa doskonale smakuje z dużą ilością świeżego, posiekanego koperku. Nierzadko dodaje się zasmażkę przygotowaną z mąki. 
Bigos z kabaczka

Bigos z kabaczka

Potrawą, która nieodmiennie kojarzy się z polską kuchnią jest bigos, który niekoniecznie musi być przygotowany z kapusty. Równie smaczną odmianą tego tradycyjnego dania jest bigos z kabaczka. Przepis jest prosty w wykonaniu i nie zajmuje więcej czasu niż godzinę. Do jego przyrządzenia wykorzystuje się kabaczki, cebule, pomidory, czerwoną paprykę, czosnek, kiełbasę i oczywiście przyprawy: sól, pieprz, ostrą i słodką paprykę. Bigos świetnie smakuje ze świeżym pieczywem.

Kapusta gotowana

Kapusta gotowana

Kapusta biała gotowana to danie, które przygotowuje się z młodej bądź kiszonej kapusty. Do gotowania używa się podsmażonej cebuli, liści laurowych oraz ziela angielskiego i oleju bądź masła. Danie przyprawia się majerankiem, solą oraz pieprzem. Ciekawy smak ma także kapusta gotowana na słodko, przyrządzana z dodatkiem cukru, koperku oraz cebuli. Kolejną potrawą, którą można podać na obiad, jest kapusta kiszona zasmażana z mąką i olejem bądź smalcem.

Biała kapusta zasmażana

Biała kapusta zasmażana

Do obiadu można podać białą kapustę na ciepło np. zasmażaną z boczkiem, cebulką i przyprawami. Zasmażkę przygotowuje się z mąki, oliwy bądź oleju, octu winnego i wody. Idealne dodatki to kminek lub lubczyku i kopru. Kapusta zasmażana podawana do schabowego to niezwykle sycące danie. Potrawę serwuje się także z grzybami bądź zasmażaną po góralsku – z ziemniakami.

Kapusta kiszona

Kapusta kiszona

Z kapusty kiszonej można przygotować pyszne i sycące łazanki. Do ich przyrządzenia są potrzebne cebula, kiełbasa, ziele angielskie i liść laurowy oraz makaron łazanki. Kolejny pomysł na danie obiadowe to kapusta kiszona zasmażana z mąką i olejem lub innym tłuszczem. Wielbiciele mięsnych potraw na pewno skuszą się na wieprzowe żeberka w kapuście kiszonej z jabłkami oraz pieczarkami. Wszystkie składniki należy podsmażyć, a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Bigos z cukinii

Bigos z cukinii

Lekkim i dietetycznym rodzajem bigosu jest bigos z cukinii lub bardzo podobny bigos z kabaczka. Klasyczne przepisy zakładają dodatek kiełbasy, jednak to danie można również zaserwować w wersji wegetariańskiej. Do jarskiego bigosu prócz cukinii często dodaje się pieczarki i bakłażana. Smacznym pomysłem na wegański bigos jest połączenie kiszonej kapusty, soczewicy, suszonych śliwek oraz grzybów. Doprawia się go tradycyjnymi przyprawami do bigosu, a także sosem sojowym i posiekaną natką pietruszki. Nietypowym składnikiem, który nada potrawie aromatu jest brandy.

Bigos z kiszonej kapusty

Bigos z kiszonej kapusty

Tradycyjny bigos wigilijny przygotowywany jest z kiszonej kapusty z dodatkiem suszonych grzybów, cebuli oraz śliwek. Do bigosu przygotowywanego na pierwszy i drugi dzień świąt Bożego Narodzenia najczęściej dodaje się zwyczajnej kiełbasy i wieprzowej szynki. Świąteczny bigos przyprawia się klasycznymi przyprawami do tej potrawy, czyli liściem laurowym, zielem angielskim, solą i pieprzem. Suszone grzyby powinno zalać się wodą i pozostawić najlepiej na całą noc. Następnie gotuje się je w tej samej wodzie, w której były namaczane i kroi.

Kapusta biała

Kapusta biała

Kapustę białą przyrządza się m.in. w wersji słodkiej z koperkiem. Pyszny i sycącym dodatkiem do obiadu jest kapusta na gęsto z dodatkiem śmietany, boczku lub kiełbasy. Schłodzone warzywo uduszone z cebulą i czosnkiem to aromatyczny składnik dań obiadowych. Kapustę najlepiej doprawić kminkiem, bazylią, majerankiem oraz przyprawami dodawanymi do większości potraw, czyli solą i pieprzem.

Bigos staropolski

Bigos staropolski

Bigos staropolski to kompozycja białej i kiszonej kapusty, suszonych śliwek i grzybów, mięsa wieprzowego i wołowego oraz wędzonego boczku. Dodatkiem, który nada potrawie odpowiedniej barwy i smaku jest koncentrat pomidorowy. Niezbędnymi przyprawami do tego tradycyjnego, polskiego bigosu są majeranek oraz liść laurowy. Bigos po staropolsku doskonale sprawdzi się w roli świątecznego dania. Często dodaje się do niego wytrawnego czerwonego wina i odrobinę miodu. Najlepiej smakuje podawany z gotowanymi lub zasmażanymi ziemniakami.

Polecane przepisy do kategorii Bigos z młodej kapusty

Znaleźliśmy 45 przepisów w kategorii Bigos z młodej kapusty