Zapach samodzielnie upieczonego ciasta biszkoptowego wprowadza w miły, rodzinny nastrój i zachęca do zapraszania przyjaciół.
Biszkopt to idealne ciasto deserowe: jest puszyste, delikatne i lekkostrawne. Dzięki tym walorom zaleca się je szczególnie małym dzieciom i osobom starszym. Zawiera dużą ilość jajek, które są bardzo odżywcze.

Umiejętność upieczenia dobrego ciasta biszkoptowego to prawdziwa sztuka. Ciasto to bowiem łatwo opada, ale zastosowanie się do kilku przykazań sprawi, że jego wykonanie nie będzie takie trudne.. Prosty trick na uzyskanie puszystego biszkoptu bez proszku do pieczenia polega na rzuceniu świeżo upieczonym ciastem o podłogę. To tak zwany „biszkopt rzucany”. Dlatego w swoim przepiśniku warto mieć sprawdzony przepis na biszkopt, który zawsze wychodzi.

Biszkopt to wypiek idealny  na domowe przyjęcia. Sprawdza się zarówno jako podstawa tortów, różnorakich rolad, ciast z kremem czy ciast z owocami i galaretką. Małym łakomczuchom może być podawany w postaci kolorowych babeczek z konfiturą lub bitą śmietaną.

Ciasto biszkoptowe doskonale smakuje w towarzystwie gorącej herbaty czy aromatycznej kawy.

Zachęcamy do zapoznania się z najlepszymi przepisami na ciasta biszkoptowe!

Zdjęcie: Fotolia

Biszkopt z kremem

Biszkopt z kremem

Największą popularnością wśród ciast z kremem cieszą się biszkopty. W tym przypadku to właśnie gładki i puszysty krem, pozbawiony grudek decyduje o sukcesie. Jak go zrobić? Trzeba zwrócić uwagę na to, by wszystkie składniki miały jednakową temperaturę. Najtańszymi i najprostszymi wypiekami tego typu są ciasta z kremem czekoladowym, budyniowym lub orzechowym. Do biszkoptu z kremem śmiało możemy dodać owoce sezonowe, takie jak truskawki, wiśnie czy jabłka. Dobre ciasta i ciastka z kremem mają wielu zwolenników zarówno wśród dzieci, jaki wśród dorosłych.

Biszkopt z truskawkami

Biszkopt z truskawkami

Ciasta z truskawkami powstałe na bazie biszkoptu są bardzo łatwe w wykonaniu. Najprostszy przepis polega na ułożeniu na wystudzonym biszkopcie truskawek i zalaniu ich galaretką. Tak przygotowany placek z truskawkami odstawiamy na kilka godzin do lodówki, aby galaretka stężała. Bogatsza wersja takiego wypieku powstaje poprzez dodanie budyniu, kremu, bitej śmietany lub serka mascarpone. Do ciasta owocowego z powodzeniem możemy dodać zarówno truskawki świeże, jak i mrożone.

Biszkopt z galaretką

Biszkopt z galaretką

Biszkopt z galaretką to niezawodny pomysł na deser dla dzieci oraz dla osób preferujących delikatne wypieki. Ciasta tego typu powstają dość szybko. W wersji podstawowej na przestudzony biszkopt wlewamy tężejącą galaretkę, po czym - przynajmniej na godzinę - odstawiamy placek do lodówki. Jeśli chcemy zrobić bardziej wykwintną wersję tego ciasta to warto zdecydować się na przygotowanie biszkoptu z owocami i z galaretką. W tym celu możemy skorzystać zarówno ze świeżych, sezonowych owoców (np. truskawek, malin, jagód, wiśni, brzoskwiń, jabłek), jak również z owoców mrożonych. Pozornie zwykły placek z galaretką odmieni także dodatek masy budyniowej lub delicji. Natomiast ciasto z kremem i galaretką z powodzeniem sprawdzi się jako tort.

Biszkopt czekoladowy

Biszkopt czekoladowy

Jeśli do składników na ciasto biszkoptowe dodamy kakao otrzymamy klasyczny biszkopt kakaowy z 4 jaj. Gdy zależy nam na upieczeniu biszkoptu na dużą blachę, wówczas musimy liczyć się z koniecznością użycia co najmniej 6 jaj. Warto pamiętać o tym, że zarówno w jednym, jak i w drugim przypadku kakao można zastąpić gorzką czekoladą. Tak powstałe ciemne biszkopty doskonale sprawdzają się jako baza do ciast i tortów czekoladowych. Wystudzony biszkopt dobrze jest nasączyć ponczem. Wówczas zyskujemy gwarancję, że ciasto nie będzie suche. Poncz można zrobić np. z soku cytrynowego, kawy, herbaty lub likieru. Biszkopt czekoladowy do tortu kakaowego należy przełożyć ulubionym kremem, bitą śmietaną lub musem czekoladowym. 

Biszkopt bezglutenowy

Biszkopt bezglutenowy

Osoby nietolerujące glutenu nie muszą rezygnować z jedzenia biszkoptów. Biszkopt bez glutenu otrzymamy zamieniając mąkę pszenną np. na mąkę ryżową, mąkę kukurydzianą lub mąkę gryczaną. Co prawda, wypieki te będą nieco różniły się od tradycyjnych, chociażby barwą i puszystością, jednak ich smak warto docenić. Biszkopt z mąki kukurydzianej charakteryzuje się intensywnym żółtym kolorem. Natomiast ciasto z mąki ryżowej jest bardzo delikatne. Warto pamiętać, że dobrym pomysłem na pierwszy deser dla malucha są pozbawione glutenu biszkopty dla niemowląt. Jeśli mamy ochotę na eksperymenty z ciastem biszkoptowym to możemy zrobić biszkopt bez jajek lub bez cukru. Rezygnacja z cukru to o około 25 kalorii mniej na 100g ciasta.

Biszkopt orzechowy

Biszkopt orzechowy

Biszkopt orzechowy jest podstawą wszelkiego rodzaju ciast i tortów orzechowych. Dzięki dodatkowi zmielonych orzechów włoskich lub laskowych staje się on bardzo wykwintnym ciastem. Jeśli taki biszkopt dodatkowo przełożymy kremem orzechowym, masą kawową lub kakaową otrzymamy znakomity torcik, placek orzechowy lub orzechowiec na biszkopcie. Najprostszą masę orzechową uzyskamy z połączenia łuskanych orzechów włoskich, cukru pudru oraz śmietany 30%. Jej nadmiar z powodzeniem można wykorzystać do nadziania smacznych filigranowych ciastek zwanych orzeszkami.

Polecane przepisy do kategorii Biszkopty

Znaleźliśmy 2118 przepisów w kategorii Biszkopty

Ciasto trzy kolory

Ciasto trzy kolory

gosia56 gosia56
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ananasek na soku

Ananasek na soku

aga-25 aga-25

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ciasto amaretto

Ciasto amaretto

Kniejson Kniejson
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: