Bób to roślina strączkowa, której nie trzeba dużo, by zachwycić podniebienia. Kilkanaście minut gotowania, roztopione masełko do polania – ot i cała tajemnica sukcesu! Bób gotowany, a następnie przyrządzony w ten prosty sposób ma wielu zwolenników. Wielbiciele bobu z utęsknieniem wypatrują świeżych, zielonych ziaren na straganach i targowiskach. Bób swoje pięć minut przeżywa na przełomie czerwca i lipca. Właśnie wtedy nie sposób nie wykorzystać go w kuchni.
Warto przygotować tradycyjny bób gotowany w wodzie lub na parze. Można też zrobić bardzo smaczny bób smażony z cebulką. Oprócz łatwych sposobów na bób coraz częściej spotykamy się z wykorzystaniem tej rośliny strączkowej do bardziej wyrafinowanych i wykwintnych potraw. Pierogi z bobem, naleśniki z bobem i sałatki z bobem często stawiane są na naszych stołach. Pojawiają się na nich także zupy, pasty i kremy z bobu. W wyniku kulinarnych eksperymentów powstają również tartaletki i kotleciki z bobem.

Potrawy z bobu są bardzo zdrowe. Duża zawartość białka, związków mineralnych i witamin sprawia, że moda na bób przybiera na intensywności. Bób to roślina strączkowa, która na przestrzeni wieków przeszła ogromną kulinarną nobilitację. Ty także możesz docenić go w swojej kuchni!

Zdjęcie: Fotolia

Polecane przepisy do kategorii Bób

Znaleźliśmy 203 przepisów w kategorii Bób

Bób pasteryzowny

Bób pasteryzowny

reanja reanja

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sałatka fasolowa

Sałatka fasolowa

agabi22 agabi22

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sałatka z bobem

Sałatka z bobem

jaga85 jaga85

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pasta Eli z bobu

Pasta Eli z bobu

eli_555 eli_555

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: