Bób jest rośliną strączkową o wysokiej wartości odżywczej. Zawiera dużą ilość pełnowartościowego białka, sporą dawkę kwasu foliowego i potasu. Wykazuje właściwości lecznicze – sprzyja obniżeniu „złego cholesterolu” we krwi, dzięki obecnemu w nim rozpuszczalnemu błonnikowi. Bób jest niskokaloryczny i sycący, przez co wskazany osobom dążącym do redukcji masy ciała. Ma szerokie zastosowanie kulinarne, stanowi świetny dodatek do sałatek oraz do zup.

Przed gotowaniem bób należy starannie opłukać. Na 1 kilogram gotującej się wody warto dodać łyżeczkę cukru, która podkreśli smak warzywa. Pod koniec gotowania – trwa do 15 minut – bób doprawia się łyżeczką soli. Bób gotowany, a następnie przyrządzony w ten prosty sposób ma wielu zwolenników. Wielbiciele bobu z utęsknieniem wypatrują świeżych, zielonych ziaren na straganach i targowiskach. Bób swoje pięć minut przeżywa na przełomie czerwca i lipca. Właśnie wtedy nie sposób nie wykorzystać go w kuchni.

Warto przygotować tradycyjny bób gotowany w wodzie lub na parze. Można też zrobić bardzo smaczny bób smażony z cebulką. Oprócz łatwych sposobów na bób coraz częściej spotykamy się z wykorzystaniem tej rośliny strączkowej do bardziej wyrafinowanych i wykwintnych potraw. Pierogi z bobem, naleśniki z bobem i sałatki z bobem często stawiane są na naszych stołach. Pojawiają się na nich także zupy, pasty i kremy z bobu. W wyniku kulinarnych eksperymentów powstają również tartaletki i kotleciki z bobem.

Bób to roślina strączkowa, która na przestrzeni wieków przeszła ogromną kulinarną nobilitację. Ty także możesz docenić go w swojej kuchni!

Zdjęcie: Fotolia
Makaron z bobem

Makaron z bobem

Wielbiciele dań z makaronem z pewnością docenią potrawę jaką jest makaron z bobem, który można przygotować według rozmaitych przepisów. Pyszną wegetariańską zapiekanką z makaronem jest lasagne przygotowana z ugotowanego bobu, cukinii, dojrzałych pomidorów z dodatkiem sosu beszamelowego. Lasagne posypuje się pokruszonym kozim serem wymieszanym z kremową śmietanką, a wierzch przykrywa tarty parmezan. Pomysłem na dietetyczny makaron z użyciem Pappardelle jest makaron z puree z bobu i rukolą. 

Pasta z bobu

Pasta z bobu

Pasty do chleba można przygotowywać z różnych warzyw (bób, fasola, bakłażan, zielony groszek). Są świetnym dodatkiem do pieczywa dla wegan i wegetarian. Pomysłem na wakacyjne, letnie śniadanie są kanapki z pastą z bobu, którą przygotowuje się maksymalnie w 15 minut. Wszystkie składniki (bób, twaróg, czosnek, sól, pieprz, ostra papryka, jogurt naturalny) należy zmiksować za pomocą blendera. Tak przyrządzona pasta świetnie smakuje na ciepłych grzankach.

Puree z bobu

Puree z bobu

Potrawą, która wzbudzi zachwyt wszystkich gości jest pierś z kurczaka na puree z bobu. Przygotowanie jest niezwykle proste. Bób należy ugotować i podzielić na dwie części. Z jednej części wykonuje się puree – wystarczy bób, śmietankę, masło i sok z cytryny zblendować na gładką masę. Kurczaka grilluje się na patelni z dodatkiem masła. Wszystko układa się na talerzach i posypuje drugą częścią ugotowanego bobu. 

Zupa z bobu

Zupa z bobu

Bób jest również wyśmienitym dodatkiem do zup. Pełnowartościowym posiłkiem, który zadowoli kubki smakowe całej rodziny jest zupa jarzynowa z młodych warzyw (włoszczyzna, bób, młode ziemniaki, fasolka) z mielonym mięsem z indyka. Inną propozycją dania z bobu będzie zupa krem z bobu w połączeniu z porami i ziemniakami. Świetnie smakuje z dodatkiem czosnkowych grzanek.

Sałatka z bobem

Sałatka z bobem

Doskonałą propozycją wykorzystania bobu są sałatki. W sezonie letnim każdemu zasmakuje sałatka z bobem, kalarepą i czereśniami z pokruszonym na wierzchu serem feta. Sosem sałatkowym, który wydobędzie smak tej potrawy będzie połączenie oliwy z syropem klonowym, sokiem z limonki, posiekaną natką pietruszki, z dodatkiem soli i pieprzu. Propozycją sycącej sałatki wzbogaconej o chrupiące grzanki jest sałatka z bobem, jajkiem i awokado, posypana tartym parmezanem i polana sosem winegret.

Pierogi z bobem

Pierogi z bobem

Pysznym daniem z bobu, które świetnie sprawdzi się w roli obiadu są pierogi z bobem. Przepis jest bardzo tani w przygotowaniu, gdyż nie zawiera żadnych wymyślnych składników. Do przygotowania ciasta pierogowego wystarczy mąka pszenna, jajko, lekko gazowana woda mineralna i szczypta soli. Do farszu konieczne będą: świeży bób, sól morską oraz świeżo zmielony pieprz. Pierogi z bobem rewelacyjnie smakują oblane masłem czosnkowym (do przygotowania: masło i ząbki czosnku) i posypane świeżym koperkiem. Z pewnością dorównają smakiem innym rodzajom pierogów, jak chociażby tym ze szpinakiem czy z mięsem.

Polecane przepisy do kategorii Bób

Znaleźliśmy 259 przepisów w kategorii Bób

Makaron z bobem

Makaron z bobem

Justyna92 Justyna92

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Spaghetti z bobem

Spaghetti z bobem

Konczi Konczi

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: