Boćwina, to roślina z rodziny burakowatych. Ma duże, karbowane liście i grube łodygi - będące częściami jadalnymi tej rośliny. W odróżnieniu od buraka, bulwy boćwiny nie nadają się do konsumpcji. Rozróżnia się dwa rodzaje liści: mniejsze z grubą łodygą, które najlepiej smakują blanszowane i odmiana zwyczajna, idealnie zastępująca szpinak. Boćwina świetnie sprawdza się w sałatkach i zapiekankach. Można z niej zrobić wyśmienity farsz do pierogów i naleśników. Idealnie też zastąpi kapustę w gołąbkach

Początkowo liście boćwiny wykorzystywane były do celów leczniczych. Dopiero z czasem zaczęto ich używać w kuchni jako element dania. W składzie i sposobie przetwarzania jest bardzo podobna do szpinaku i lebiody. Zawiera więc dużo żelaza, potasu i wapnia. Co ciekawe, w liściach botwiny znajduje się zaskakująco dużo białka. Jest to warzywo idealnie nadające się na czas odchudzania. Zawiera bowiem od 14 do 17 kcal na 100g! Boćwina jest też wskazana dla diabetyków, ponieważ dostarcza do organizmu węglowodany złożone, a nie proste. 

Boćwinę łatwo pomylić z botwinką i botwiną. Chociaż z nazwy są podobne, w rzeczywistości bardzo się od siebie różnią. Warto więc wypróbować przepisy na boćwinę. Jest ciekawą alternatywą dla znanego nam dobrze szpinaku.     

Polecane przepisy do kategorii Boćwina

Znaleźliśmy 83 przepisów w kategorii Boćwina

Torcik chłodnikowy

Torcik chłodnikowy

Mniam1 Mniam1
3

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Botwinkowa tarta

Botwinkowa tarta

jaga85 jaga85

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Zupa botwinkowa

Zupa botwinkowa

agabi22 agabi22

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sernik botwinkowy

Sernik botwinkowy

Mniam1 Mniam1
6

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pierogi z boćwiną

Pierogi z boćwiną

Mniam1 Mniam1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: