Boczek to mięsno-tłuszczowy rodzaj wieprzowiny pochodzący z dolnej części półtuszy. Niestety nadmiernie spożywany może zwiększyć poziom cholesterolu we krwi, ponieważ zawiera dużo tłuszczów nasyconych.

Boczek czy bekon? Jedyną różnicą, która jest między boczkiem a bekonem to zawartość tłuszczu. Bekon jest okrojonym z tłuszczu kawałkiem boczku.

W kuchni polskiej, boczek jest bardzo często wykorzystywanym mięsem. Stosuje się, jako wkładkę do zup np. żurków, grochówki. W wielu krajach tą część mięsa po wcześniejszej obróbce termicznej serwuje się na śniadanie najczęściej do świeżo przygotowanych tostów lub jajecznicy.

Boczek to idealny produkt do przygotowania przystawki. Roladki z boczku ze śliwką, boczek w cieście francuskim, boczek z owocami czy rolowany boczek - wielbiciele mięsa je uwielbiają.

Na obiad najlepszy będzie aromatyczny boczek pieczony, duszony lub gotowany, Latem chętnie serwujemy boczek grillowany z ulubionymi dodatkami.

Boczek pasuje także jako dodatek do alkoholu - parzony, z dzika czy mielony najlepiej pasuje do domowego trunku.

Jeżeli chcecie przygotować wspaniałe dania z boczkiem, służymy najlepszymi przepisami! Zapraszamy!

Zdjęcie: Fotolia

 

Znaleźliśmy 537 przepisów w kategorii Boczek

Boczek z grilla

Boczek z grilla

lalunia lalunia

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Szybki obiad Eli

Szybki obiad Eli

eli_555 eli_555

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: