Boczniaki to grzyby nadrzewne pochodzące z Chin, ale coraz częściej hodowane na całym świecie. Grzyby te są bardzo smaczne i poza doskonałym smakiem mają także witaminę C, witaminy z grupy B, a także kwas foliowy. Znane są też ze swych właściwości obniżających poziom cholesterolu we krwi.  
 
Ze względu na swoje walory smakowe mają szerokie zastosowanie kulinarne. Boczniaki świetnie nadają się do gotowania, duszenia i pieczenia. Możemy przyrządzić z nich wiele osobnych dań, ale także użyć jako dodatku do potraw.  
 
Jajecznica z boczniakami to świetny pomysł na śniadanie, a pulpeciki czy placuszki z boczniaków idealnie sprawdzą się do obiadu. Boczniaki z grilla w towarzystwie warzyw to oryginalne danie, którym możemy pochwalić się przed znajomymi na letnim przyjęciu. Aby urozmaicić smak zupy wystarczy przygotować ją z tymi świetnymi grzybami. Jej aromat unoszący się w domu zaostrzy apetyty naszych domowników. Zapraszamy do zapoznania się ze świetnymi przepisami na boczniaki w roli głównej! 
 
Zdjęcie: Fotolia

Znaleźliśmy 84 przepisów w kategorii Boczniaki

Boczniak smażony

Boczniak smażony

olkaaa olkaaa

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Boczniaki w panierce

Boczniaki w panierce

Dinah Dinah
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sos z boczniaków

Sos z boczniaków

Reniz Reniz

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: